Karzáí je ve Washingtonu na usmiřovací cestě

Neopustíme vás, ujišťuje Washington afghánského prezidenta Hamída Karzáího, který přiletěl do Spojených států na návštěvu, která má podle všeho uklidnit rozjitřené vztahy obou zemí. Jejich prezidenti se nedávno vzájemně kritizovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Vojtěch Pohanka

„Prezidenti Obama i Karzáí si uvědomují, že se nemusí shodnout v některých otázkách,“ uvedla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s tím, že je to projev vyspělého vztahu rovnocenných partnerů.

Bílý dům před časem Karzáího kritizoval, za malé úsilí v boji proti korupci. Ten si na oplátku stěžoval, že západní země podkopávají jeho pozici.

Během středy budou mít oba prezidenti příležitost vysvětlit si vzájemné neshody z očí do očí v Bílém domě. Očekává se, že schůzka má být potvrzením odhodlání dál spolupracovat. Prezidenti se totiž vzájemně potřebují, jestli se jim má podařit dostat Afghánistán vojensky pod kontrolu.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme