Jednání o zablokovaných dotacích z ROP Jihozápad pokračují

12. květen 2010

Ministerstvo financí doporučilo Plzeňskému a Jihočeskému kraji přebodovat všech 177 projektů sporné 5. výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad. Přidělování dotací vyšetřuje policie. Stíhá kvůli tomu dva lidi.

Kvůli přebodování se dnes na ministerstvu pro místní rozvoj uskuteční jednání vicehejtmana za Jihočeský kraj Martina Kuby a náměstka hejtmanky Plzeňského kraje Ivo Grünera. Řešit mají metodiku a časový harmonogram přehodnocování sporné 5. výzvy programu ROP.

Mediální zástupce Úřadu regionu soudržnosti Jihozápad Adam Kotalík Českému rozhlasu potvrdil, že důležitý bude v tomto směru také konec tohoto pracovního týdne: „V pátek se sejde Výbor Regionální rady, který musí přehodnocení páté výzvy nejprve schválit. Pokud ho výbor schválí, tak se rozeběhne celá procedura přehodnocování projektů. Časový odhad bude zřetelnější po jednání na ministerstvu pro místní rozvoj, protože zatím není jasné, kolik hodnotitelů bude projekty přehodnocovat, zda budou externí nebo z jiných regionálních operačních programů.“

Vedení krajů o tom budou jednat v pátek opět prostřednictvím videokonference.

Přebodování navrhla už před 12 dny plzeňská strana poté, co se seznámila s průběhem policejního vyšetřování. Jihočeši, jejichž žadatelé mají schváleno 126 z celkového počtu projektů, se tomu zatím bránili.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio