Twitter jako nástroj průzkumu veřejného mínění?

12. květen 2010

Píšete na Twitter? Vaše příspěvky možná v budoucnu nebudou zajímat jen vaše přátele nebo náhodné čtenáře. Na tweety se může soustředit pozornost politiků i reklamních agentur.

Mikroblog Twitter, který omezuje délku příspěvků na 140 znaků, se stal velmi populární formou sociální sítě. Podle nové studie se jeho obsah dá využít jako nový nástroj zjišťování veřejného mínění, který by mohl konkurovat tradičním průzkumům po telefonu. Výzkumníci z americké Univerzity Carnegieho a Mellonových prohnali počítačovou analýzou přibližně miliardu takzvaných tweetů, které uživatelé Twitteru napsali v letech 2008 a 2009.

Hledali výrazy spojené s prezidentem Barackem Obamou a sledovali, jak procento pozitivních i negativních reakcí na jeho konání souhlasí s průzkumy veřejného mínění. Zjistili, že například ohlasy na Obamovu práci v roce 2009 se shodují z působivých 72 %. Také výsledky průzkumu zaměřeného na finanční situaci lidí v podstatě reprodukovaly údaje získané z jiných ekonomických ukazatelů, jakým je například spokojenost spotřebitele. Vědci se proto domnívají, že Twitter se může stát dosud nevytěženým zlatým dolem pro studie, které se zaměřují na veřejné mínění a trendy ve společnosti.

Problém představují pouze příliš „subtilní“ obsahové významy tweetů, které softwaru mohou uniknout. K tomu, aby se Twitter stal hodnověrným nástrojem, bude nutné vylepšit výpočetní metody a naučit je specifický slang mikroblogerů.

Zdroj: Science Now, Carnegie Mellon University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.