Obří sauropodi existovali díky "fast foodu"

12. květen 2010

Klíčem k existenci obrovských býložravých dinosaurů jsou podle německých vědců dvě věci: hltání potravy a dlouhý krk.

Pokud jde o velikost, platí jednoduché pravidlo: čím je zvíře větší, tím více času musí strávit krmením. Například slon potřebuje k uspokojení svého apetitu plných 18 hodin denně a sotva má čas se vyspat. Při aplikaci tohoto pravidla na 50tunové býložravé dinosaury sauropody s dlouhými krky bychom zjistili, že jejich den by musel mít asi 30 hodin. Hádanka, jak to, že mohli sauropodi být tak velcí, zatím stále není uspokojivě vyřešena. Věrohodné vysvětlení teď ale nabízejí vědci z Bonnské univerzity na rovných 30 stránkách časopisu Biological Reviews.

První důvod je podle vědců jednoduchý: dinosauři se v mnohém podobali konzumentům fast foodu. Jednoduše hltali a potravu hned po uškubnutí posílali do žaludku. Žvýkání potravy sice usnadňuje trávení, ale také zabírá čas, který se při zvětšující se velikostí býložravce stává velmi vzácným. Další problém je, že žvýkání vyžaduje masivní lebku se silnými žvýkacími svaly. To by si ale sauropodi nemohli dovolit – jejich lebky byly velice subtilní, protože jinak by je dlouhý krk neunesl. Dlouhý krk je ale dalším faktorem, který dinosaurům zefektivnil příjem potravy. Sauropodi se živili listím stromů a díky krku z jednoho místa dosáhli na poměrně velkou plochu, čímž maximálně šetřili čas i energii. Jen tak mohli uspokojit své enormní nároky na příjem potravy.

Zdroj: Universität Bonn, Biological Reviews

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.