Auto řídíte očima

13. květen 2010

Na veletrzích počítačové techniky a elektroniky jste už mohli vidět počítače, které lze ovládat očima. Vědci ze Svobodné berlínské univerzity vyvinuli systém, který umožňuje řídit stejným způsobem dokonce auto.

Jádrem systému je program s názvem "EyeDriver". Jeho další komponenty jsou hardwarové - speciální helma, která snímá pomocí minikamer oční pohyby, a celá soustava dalších kamer, laserů, skenerů a senzorů umístěných na karosérii auta. Ty poskytují informace o situaci v okolí auta a o jeho rychlosti. Pokusné auto vývojáři nazvali "Spirit of Berlin". Hlavním řídícím prvkem vozu je bezdotykové otáčení volantem podle směru, kterým se řidič dívá. Jedním z módů jízdy totiž může být jednoduché sledování cíle očima. Auto se pak už samo pohybuje určeným směrem a daný objekt sleduje. Takto je dokonce možné i couvat, řidič se dívá na cíl ve zpětném zrcátku. Tento mód řízení samozřejmě vyžaduje zcela soustředěného řidiče, který se nebude rozptylovat a dívat jinam, než má. Nicméně systém v sobě integruje i zabezpečení proti mimoděčným pohybům hlavy a očí, které si auto nevykládá jako pokyn k řízení. Systém zatím funguje pouze do rychlosti 50 km/hod, uvažuje se ale o zvýšení tohoto limitu na 100 km/hod.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/0zbrySJVQ5A&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/0zbrySJVQ5A&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Takto upravené vozidlo budou moci řídit hendikepovaní lidé. Vývojáři původně upravovali auto za účelem úplně automatického řízení s pomocí systému GPS, ale během řešení úkolu se rozhodli vyzkoušet, jak se by řízení vypadalo pomocí na trhu dostupných sledovačů očí, tzv. eye-trackerů. Je možné, že nakonec řidič bude oční řízení používat pouze na křižovatkách nebo v ostrých zatáčkách, zkrátka tam, kde bude chtít. Testovací jízdy se konaly na ploše berlínského letiště Tempelhof. Podle všeho bude nejtěžší systém vyladit tak, aby byl bezpečný i v běžném městském provozu.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.