Mezi oběťmi v libyjském letadle jsou desítky Nizozemců

Při ranní havárii libyjského letadla společnosti Afrikíja zahynulo v Tripolisu 61 občanů Nizozemska. V Amsterdamu to oznámila nizozemská centrála cestovního ruchu. Ze stejné země je také osmiletý chlapec, který jako jediný zkázu přistávajícího airbusu přežil. Celkem přišli o život 103 lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla společnosti ...  

Trosky letadla společnosti ...   | Zdroj: ČTK

Libyjské úřady stále odkládají zveřejnění seznamu pasažérů. Podle neoficiálních informací Českého rozhlasu ale spojem společnosti Afrikíja neletěli žádní občané České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katastrofu lybijského letadla sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Předpokládá se, že kromě Nizozemců byli na palubě zříceného letadla občané Francie, Belgie nebo Rakouska.

Na špatné zprávy se připravují také Britové. Letadlo na noční lince z Johannesburgu totiž mělo po mezipřistání v Tripolisu pokračovat do Londýna.

Libyjské úřady vyloučily útok teroristů

Úřady zatím nezveřejnily ani nic o možných příčinách neštěstí. Tripolis vytvořil vyšetřovací tým, který už má k dispozici dvě černé skříňky nalezené na místě dopadu letadla.

Airbus A330-200 přistával po devítihodinovém letu z jihoafrického Johanesburgu. Při kontaktu se zemí se roztříštil na malé kusy, vcelku zůstala jen ocasní plocha. Na palubě bylo 94 pasažérů a jedenáctičlenná posádka.

Někteří svědkové mluví o tom, že v době přistání panovalo na letišti dobré počasí, jiní zase viděli mlhu. Různí se také výpovědi o tom, zda letadlo vybuchlo až po pádu na zem, nebo už ve vzduchu. Teroristický útok už nicméně libyjské úřady vyloučily, i když není známo, z čeho vycházely.

Společnosti Afrikíja, které letadlo patřilo, funguje od roku 2001, je stoprocentně vlastněná libyjskou vládou a disponuje moderním leteckým parkem. Společnost létá především po Africe, protože má ukázat africkou jednotu. Na ocasní ploše letadel jsou čtyři devítky, což je datum založení Africké unie.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme