Britští liberálové zaskočili konzervativce tvrdým jednáním o koalici

Tajenka těžší než ta v křížovce nedělních Timesů je rozluštěna. Novým britským premiérem bude konzervativec David Cameron. Mladý, teprve třiačtyřicetiletý politik, který dokázal přivést torye k volebnímu vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéf konzervativců David Cameron

šéf konzervativců David Cameron | Foto: AFP

Nikoli ale triumfálnímu, konzervativci se musí spojit v koalici s liberálními demokraty. Lídr této strany Nick Clegg bude v nové vládě tím, co bychom v českých poměrech nazvali vicepremiérem.

K vytvoření koalice podle komentátorů pomohl dobrý vztah mezi vůdcem konzervativců Davidem Cameronem a lídrem liberálních demokratů Nickem Cleggem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebních změnách ve Velké Británii mluvil pro Český rozhlas Milan Kocourek a Jan Jůn

„Oba chodili do soukromé školy, oba jsou mladí a mají velkou chuť reformovat britskou společnost. Za důležitý faktor se také považuje zcela negativní postoj labouristického týmu vyjednavačů k liberálním demokratům. Jeden prominentní labourista v BBC řekl, že jeho strana byla zaskočena zájmem liberálních demokratů vyjednávat a nebyla na to dostatečně připravena,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Liberální demokraté však měli z pohledu ze zahraničí spíše blíž k levici než k pravici. Proto vznik koalice mnohé překvapil.

"Říkají to i někteří levicoví liberální demokraté, kteří nahlížejí spolupráci s konzervativci nevražíme. Navíc svému, Nicku Cleggovi, lídrovi zazlívají, že nedokázal prosadit návrh změny volebního systému z dosavadního většinového na poměrný,“ sdělil Kocourek

Poměrný systém nebude

Konzervativci slíbili jenom referendum o systému alternativního hlasu, což je podle Kocourka jen první krůček. Poměrné zastoupení to není a v dohledné podle něho ani nebude.

Britové jsou spíše pro to, aby nová vláda dostala šanci, i když koalice v jejich zemi tradici nemá.

„Koalice ale fungovala už například ve Walesu i ve Skotsku, kde tamní labouristé spojili síly s liberálními demokraty. I koaliční vláda za druhé světová války byla úspěšná. Britové navíc sledují dění v Evropě, kde vládnou koaliční vlády,“ připomněl spolupracovník Českého rozhlasu.

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem | Foto: Fotobanka stock.xchng, Steve Woods

Obyvatelé Velké Británie jsou nyní velmi zvědaví, jak si mladý politik povede ve funkci premiéra.

„David Cameron patří k liberálnějšímu modernizujícímu křídlu konzervativní strany, takže mezi ním a starou gardou existuje velký rozdíl. Cameron je za sto let nejmladším premiérem britské vlády. Zkušenosti s ním nejsou příliš velké. I když třeba ve sněmovně dokázal rozčílit k nepříčetnosti premiéra Browna,“ řekl novinář žijící v Londýně Jan Jůn.

Podle něho čeká na novou vládu mimořádně těžké období.

„Británie je zadlužená rozpočtově 167 miliard liber. Všichni státní zaměstnanci by měli mít o pět procent nižší platy, zruší se výhody pro penzisty a podobně. Vláda musí ukázat Mezinárodním měnovému fondu, že je rozhodná a bude utahovat opasky. Dokonce se v Británii říká, že když se ujme moci jakákoliv vláda, tak díky nepopulárním škrtů a nucenému zchudnutí obyvatelstva nebude na dlouhá léta mít šanci být znovu zvolena,“ dodal Jůn

Liberálové se ukázali jako tvrdí vyjednavači

Liberální demokraté získali v novém kabinetu zhruba třetinu křesel. Nick Clegg se stane vicepremiérem, ale klíčová ministerstva si hodlají podržet konzrevativci.

Ministrem financí bude George Osbourne, resort zahraničí povede bývalý lídr Toryů William Hague a ministrem obrany se stane Liam Fox.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek a Alexander Tomský analyzovali povolební situaci ve Velké Británii pro Rádio Česko

Hlavní finanční expert liberálních demokratů Vince Cable bude mít odpovědnost za "obchod a banky", ale dosud není jasné, jak se bude jeho funkce oficiálně jmenovat. Liberální demokraté mají v nové vládě získat celkem 20 křesel ministrů a jejich náměstků.

Podle všeho nyní probíhají velmi tvrdá vyjednávání o vládních postech.

„Liberální demokraté patrně umí vyjednávat. Konzervativci se cítili dost zaskočeni, když v závěrečných jednáních o koalici se liberální demokraté rozhodli vyjednávat také s labouristy. Někteří konzervativci to považovali za podraz. Nestranní pozorovatelé to však považují za skvělý Cleggův tah při získání maximálních ústupků ze strany konzervativců,“ sdělil Milan Kocourek.

Výsledky jednání už zaznamenaly první ohlasy. „Guvernér Anglické banky Marwin King po jmenování prvních ministrů řekl, že prostudoval vládní zprávu s nástinem jejích ekonomických záměrů a vyjádřil uspokojení nad odhodláním vlády snižovat schodek státního rozpočtu,“ informoval spolupracovník Českého rozhlasu.

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Trhy a burzy zareagovaly vesměs pozitivně. Například posílila libra.

Z konzervativních kruhů mezitím unikají podrobnosti o programu nové vlády. Podle těchto informací vláda Davida Camerona "podstatně urychlí" snižování obrovského rozpočtového deficitu a pokusí se zavést fixní pětileté funkční období parlamentu.

Pokud jde o evropskou politiku, chce nová vláda pořádat referenda ke všem otázkám znamenajícím postoupení pravomocí Evropské unii.

Konzervativní hodnoty musí ustoupit

Mnozí pozorovateké považují koalici konzervativců a liberálních demokratů za pragmatický povolební slepenec, který povede k rozředění konzervativní politiky.„Prvky konzervatismu tím prohráli a budou zlikvidovány. Například společné zdanění nebo zvýhodnění manželů. Liberalismus neuznává rodinu, ale pouze jednotlivce. A přístup k Evropě si vůbec neumím představit. Čtyřicet procent konzervativců chce vystoupit z Unie. Liberalisté jsou přitom nadšeně proevropští,“ myslí si politolog Alexander Tomský.

„Dohoda už podle mých informací padla. Britská vláda nebude usilovat o přijetí eura. A proběhne referendum, pokud se Britové budou muset vzdát jakýchkoliv pravomocí ve prospěch unie,“ doplnila Zuzana Kasáková z Katedry Západoevropských studií na Fakultě sociálních vět Univerzity Karlovy.

Václav Rojík, Jan Bumba, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme