České zdravotnictví má desetimiliardový deficit

V českém zdravotnictví chybí momentálně deset miliard korun, tolik činil loňský rozdíl mezi příjmy a výdaji zdravotních pojišťoven. Vliv na současnou situaci má řada faktorů. Mezi nimi je množství lidí, za které platí pojistné stát a jejich počet se s růstem nezaměstnanosti nadále zvedá. Pojišťovny také proplácejí stále dražší léčbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Podle přednosty neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vladimíra Beneše není proplácení dražší léčby všem pacientům únosné:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve zdravotnictví mluvil na Rádiu Česko ředitele odboru strategie a rozvoje Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Vepřek.

„Osmdesát procent zdravotního pojištění si každý z nás vybere posledních čtrnáct dnů života. To jsou ty intenzivní péče a drahé léčby ke konci. Ve chvíli, kdy opravdu budeme všem platit všechno tak jak si lidé myslí, že mají nárok na každý acylpirin, že mají nárok na mast kvůli jakémukoliv lišeji, aby jim to hradila pojišťovna ze zdravotního pojištění, tak najednou zjistíme, že nemáme na to drahé.“

Růst budou i náklady na platy pracovníků ve zdravotnictví. Dnes dokonce vyzval Lékařský odborový klub lékaře k podání hromadné výpovědi na konci tohoto roku, důvodem mají být nízké platy. Další zátěž systému představují skupiny chronicky nemocných, jejichž péče je velmi nákladná. Deficit sektoru zdravotnictví na začátku roku 2011 podle serveru Idnes.cz dosáhne 15 miliard korun.

Podle Pavla Vepřeka, ředitele odboru strategie a rozvoje Všeobecné zdravotní pojišťovny je proto nutné změnit zdravotnický systém: „Potřebujeme trošku změnit systém ve zdravotnictví, platit spoluúčast v jistých situacích, otevřít prostor pro další komerční připojištění a také upravit systém, jakým se shromažďují peníze v systému veřejného zdravotního pojištění.“

Vepřek ale zároveň vysvětluje, že situace ve zdravotnictví není ještě tak kritická. Zdravotní pojišťovny totiž zatím hospodaří s přebytky z minulých let. Upozorňuje ale na to, že to nejde do nekonečna.

Lenka Rafaelová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme