Řecko se snaží přilákat turisty. Ruší i poplatky na letištích

Stále více turistů ruší své cesty do Řecka. Důvodem jsou hlavně demonstrace proti úsporným opatřením. Nicméně Řecko teď vyslalo vzkaz: Jsme připraveni své klienty přivítat. Navíc na řadě letišť rušíme poplatky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kréta, lokalita Aspro Nero

Kréta, lokalita Aspro Nero | Foto: Tomáš Alušík

Řecko je pro Čechy velmi oblíbenou turistickou destinací. Jen loni ho navštívilo na 400.000 lidí. Letos to právě kvůli situaci v zemi, bude podle odhadů daleko míň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opatření řecké vlády na podporu turismu přiblížila redaktorka Radiožurnálu Lubica Bergmanová

Nicméně většina Čechů míří hlavně na řecké ostrovy a situace na nich je podle české diplomacie zcela v normálu. Platí pouze doporučení sledovat vývoj bezpečnostní situace v Řecku v médiích.

Co se týče samotné řecké strany, velvyslanec v Česku Konstantinos Kokosis to potvrzuje. Řecko je podle něj na turistickou sezonu připravené.

Úspora v řádech stokorun

Řecko je z velké části na cestovním ruchu závislé. Tento průmysl tvoří až 18 procent HDP. Jedním ze způsobů, jak toto odvětví ještě více podpořit, je teď dočasné rozhodnutí řecké vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se opatření Řecka dotknou českých turistů, vysvětlil ve Stalo se dnes Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří

„Zrušení letištních poplatků už platí a bude tomu tak po celou turistickou sezonu. Opatření skončí zřejmě na konci října," uvedl velvyslanec Konstantinos Kokosis.

Opatření se ale netýká Atén a Soluně. Právě druhé zmíněné letiště patří mezi ta, kam často míří přímé charterové lety z Česka. Osobní poplatek je navíc v Řecku jen malou letištních tax.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří a agentur by tak lidé ušetřili řádově 150 až 300 korun. Tyto poplatky by se vyplácely zpětně. „Pokud by opravdu došlo ke zrušení osobní taxy, tak jak já mám signály od našich členů, všichni by taxy vrátili,“ dodal Papež.

Asociace cestovních kanceláří a agentur také hodlá na svých internetových stránkách zveřejnit seznam řeckých letišť, na kterých se poplatky vybírají.

Aerolinky se musí o turisty postarat, cestovky ne

Pokud se turisté dostanou do situace, kdy jejich zájezd naruší třeba právě stávky či přírodní katastrofy a nemohou se dostat domů, nemají u cestovní kanceláře z legislativy nárok na žádnou péči či kompenzace.

Neplatí to ale u leteckých společností. Ty se podle směrnic Evropské unie o klienty postarat musí, vysvětlil Roman Škrabánek z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„Cestující má nárok od letecké společnosti na ubytování a stravu v nezbytném rozsahu a Evropská komise toto jednoznačně potvrdila, že toto platí i z důvodu vyšší moci. Nařízení reguluje vztah mezi leteckou společností a konkrétním klientem a platí to i v balíčku služeb v rámci zájezdu,“ vysvětlil Škrabánek.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme