Rada ústavu pro studium totalit odvolala ředitele Pernese

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů odvolala z funkce ředitele Jiřího Pernese. Důvodem jsou podle radních informace o jeho další plagiátorské kauze. Ústav dočasně povede Zdeněk Hazdra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pernes - ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů

Jiří Pernes - ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Tomáš Adamec

Rada odvolala Pernese oficiálně proto, že ve své vědecké publikaci Svět Lidových novin 1893-1993 opsal části cizí diplomové práce z roku 1958.

Sám Pernes přiznal, že zmíněnou diplomovou práci použil, ale prý ji řádně citoval. Jak řekl, bere to jako zástupný důvod svého odvolání.

“Já jsem s diplomovou prací paní Maškové v knížce pracoval, ale nejméně dvacetkrát jsem ji tam uvedl jménem, poděkoval jsem jí a napsal jsem, že bez její práce bych tu svou nenapsal. Samozřejmě jsem ji mohl citovat vícekrát, ale to nebylo podstatné, protože jsem psal tehdy popularizační práci, nebyla to práce vědecká,“ tvrdí Pernes.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odvolání Jiřího Pernese hovořila v Ozvěnách dne členka rady ÚSTR Petruška Šustrová

Pernes měl dosud podporu čtyř ze sedmi radních. Spory týkající se jeho vědecké způsobilosti ale poměr na plánovaném jednání rady otočily. Na stranu protivníků se přiklonil děkan Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík.

Podle něj Pernes převzal ve své knize celé stránky, aniž by citoval autorku diplomové práce. To Stehlík považuje za odborné pochybení.

“Podporoval jsem pana Pernese právě pro důraz na odbornost a badatelské nasměrování ústavu. Ve chvílí, kdy v čele ústavu by měl stát člověk, který by touto prací zpochybňoval tu podstatu, tak samozřejmě jako člověk z akademické sféry nemůžu mlčet,“ řekl Stehlík.

Proti odvolání Pernese byla mimo jiné Petruška Šustrová. “Jeden z členů rady prohlásil, že nepovažuje takovou knihu za plagiát, já ji také nepovažuji za plagiát, protože to není odborná vědecká práce, ale popularizační příručka,“ uvedla.

Podle ní je odvolání ředitele výsledkem mediální štvanice. „Pana Pernese je mi lidsky velmi líto, protože byl vystaven obrovskému mediálnímu tlaku, skoro bych řekla štvanici. Odvolávat ředitele po tak krátké době je pro pověst ústavu nedobré, a to jsem také na radě řekla,“ podotkla Šustrová.

Nové výběrové řízení připraví rada za dva týdny

Zdeněk Hazdra, který nyní ústav prozatímně vede, je šéfem oddělení zkoumání doby nesvobody. “Chtěli jsme člověka, který bude zevnitř ústavu. Nenašli jsme nikoho z venku, kdo by se rychle byl schopen zorientovat,“ vysvětlil důvody Hazdrova jmenování místopředsedy rady Patrik Benda.

Sedmadvacetiletý Hazdra se podle svých slov chce nejdříve seznámit s vedením ústavu. Radiožurnálu řekl, že žádná radikální opatření zatím dělat nehodlá a bude pokračovat ve směřovaní ústavu, který nastavil Pernes.

“Nemám důvod nepokračovat v kurzu, který on nastavil, to znamená depolitizaci ústavu, preference jeho odborného zapojení do vědeckých struktur v České republice a striktně držet jeho apolitičnost,“ uvedl Hazdra.

Podle Bendy rada na příštím jednání za dva týdny nastaví parametry výběrového řízení, ze kterého vzejde nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Pernes vydržel jen šest týdnů

Historik Jiří Pernes se ujal řízení ústavu začátkem dubna. Ve funkci vystřídal Pavla Žáčka, který stál za zřízením celé instituce. K Pernesově jmenování došlo až poté, co rada změnila jednací řád. Předsedkyně rady Naděžda Kavalírová totiž odmítla jmenování nového šéfa podepsat.

Pernesova volba vyvolala vlnu kritiky mino jiné proto, že nový ředitel za komunistického režimu chodil na Večerní universitu marxismu-leninismu a neuvedl to v životopise.

Odpůrci Pernese zpochybňují i autorství jeho knihy o protektorátním ministrovi Emanuelu Moravcovi. To Pernes kategoricky odmítl a zvažoval kvůli tomu i žalobu. Kritici i stoupenci nového ředitele už zorganizovali několik petic.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme