Klaus vetoval zákon o biopalivech

Podíl biosložky v benzinu a naftě se zatím zvyšovat nebude. Zákon, který to měl zajistit, budou muset znovu probrat poslanci. Normu jim vrátil zpátky prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva

Biopaliva | Foto: Ondřej Jánoška

Přimíchávání biosložky má pomoci snížit emise skleníkových plynů nebo snížit závislost na dovozech paliv. S tím ale Václav Klaus nesouhlasí. Dopady přimíchávání podle něj nebyly seriózně zhodnoceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Malá v Odpoledním radiožurnálu.mp3

Podle některých studií má být vliv na přírodu u biopaliv horší než u benzinu nebo nafty. Podobně má prezident pochybnosti o dopadu biopaliv na zdraví člověka, z ekonomického hlediska potom upozorňuje na to, že větší procento biosložky může zdražit pohonné hmoty.

Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky může nekontrolovaný rozvoj produkce biopaliv vést ke zvyšování například cen potravin nebo znehodnocování půdy. To ale podle něj není případ Česka. „Produkce biopaliv neohrožuje české zemědělce, naopak poskytuje jim to příležitosti pro produkci těchto plodin.“ argumentuje Liška.

O zákonu se nemusí hlasovat do voleb

Vyšší podíl biosložky se měl do paliv začít přimíchávat od 1. června, toto datum se však možná posune. K přehlasování veta prezidenta je ve sněmovně potřeba 101 hlasů a poslanci se budou scházet příští týden. Ne všichni ale chtějí tuto věc řešit ještě do voleb.

Zelení budou podle Ondřeje Lišky prosazovat, aby se hlasování o prezidentově vetu odehrálo ještě příští týden. „Čím více ještě tato sněmovna může dokončit projednávání příslušných zákonů, tím lépe." myslí si Liška.

Podle experta na životní prostředí Petra Petržílka z ČSSD dostane stejné doporučení i klub sociální demokracie. "To stanovisko bude pozitivní, stejně, jako bylo v průběhu projednávání." potvrdil Petržílek.

Naopak místopředseda ODS Petr Gandalovič by nespěchal a otázku vyššího podílu biosložky v palivech by nechal až nové sněmovně. "Jak ti, co biopaliva podporují, tak ti, co jsou proti nim, budou aspoň mít víc času na vyjasnění svých argumentů." doplnil Gandalovič.

Poslanci by se měli sejít v úterý. O podobě schůze a její náplni by měl ale už zítra jednat organizační výbor sněmovny.

Milada Richterová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme