Agent Fulhamu prozradil, jaké bude finále Evropské ligy

Fotbalisté Fulhamu nastoupí dnes večer v německém Hamburku k finálovému zápasu Evropské ligy proti Atletiku Madrid, za který hraje i český obránce Tomáš Ujfaluši. Český fotbal bude mít ale zastoupení také na druhé straně. Skromný klub ze západu Londýna totiž zaměstnává vyhledávače talentů Milana Holuba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská liga UEFA

Evropská liga UEFA | Foto: UEFA

Lidí jako je on, najdete v Česku málo, vlastně jen dva. Právě tolik fotbalových odborníků se u nás naplno věnuje vyhledávání talentů pro klub z anglické Premier League.

Jan Říčka pracuje pro Chelsea a už zmíněný Milan Holub pro Fulham: „Čirou náhodou, když jsem byl poprvé v Anglii na fotbale v devadesátých letech, jsem byl na Fulhamu. To ještě hrál ve třetí lize, hráli se Stoke City a skončilo to 0:0. To jsem byl poprvé na Fulhamu a vůbec poprvé v Anglii na fotbale, říká skaut fotbalového Fulhamu Milan Holub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agent Fulhamu prozradil, jaké bude finále Evropské ligy

Ale není to tak, že by seděl na Craven Cottage a nehnul se z kanceláře s počítačem. V duchu s cestovatelským příjmením objíždí zápasy ve střední a západní Evropě a třeba v Londýně byl jen párkrát v životě: „Jezdím na Slovensko, znám českou ligu a hodně jezdím na Bundesligu," říká.

Jeden hráč za tři roky je úspěch

Tisíce kilometrů a desítky navštívených zápasů měsíčně plní Milanu Holubovi databázi o hráčích, ale není to tak, že by měl Royi Hodgsonovi doporučovat jednoho fotbalistu za druhým.

Je to vlastně úplně naopak, a když už se s koučem Fulhamu potká, baví se zhruba takto: „Když se v klubu potkáme, tak se pozdravíme, on se zeptá, jak se mám, co jsem viděl hezkého, já mu řeknu, že jsem zatím bohužel viděl samé beznohé a že až někoho uvidím, tak mu o něm řeknu. Zasmějeme se a jdeme si každý po svém," popisuje Milan Holub.

Označení beznohý jinými slovy znamená: "Je to sice dobrý fotbalista, ale míč mu dělá problémy". A také vedení Fulhamu prý nečeká od Milana Holuba, že bude klub zásobovat talenty ze střední Evropy: „Budu mít radost, že mu řeknu, že někdo umí hrát fotbal a on pak přestoupí někam jinam, protože do Fulhamu se nepřestupuje, aspoň z Čech zatím ne. Oni říkají, že když budeme mít z tohoto regionu jednoho hráče za dva, tři roky, budeme spokojení. Když budeme vědět, kdo tam kope, tak nám to stačí," říká český agent.

Bude to asi fotbal k usnutí

Ono také, kdoví, jak by mladík mezi fulhamské třicátníky zapadl. Právě zkušenost je jednou z hlavních zbraní londýnského klubu, který hraje i díky světa znalému kouči spíše neostrovně nepříliš rychle dopředu: „Nikam nebudeme pospíchat, budeme dlouho držet balon na vlastní polovině, budeme to posouvat od levého obránce na stopera, pak na záložníka a zpátky dozadu," odhaduje před odjezdem do Hamburku Milan Holub, který ale bude svému zaměstnavateli pochopitelně držet ve finálovém souboji proti madridskému Atletiku palce.

Je tedy připravený leccos vytrpět: „Bude to asi fotbal k usnutí," varuje fotbalové fanoušky dopředu Milan Holub, který vyrazil na utkání Evropské ligy do Německa vlastně už potřetí během několika týdnů. Londýnský klub ze západu Londýna totiž ve čtvrtfinále i semifinále vyřadil bundesligové týmy Wolfsburgu a Hamburku, a na německé půdě nedostal ani branku.

„Pro jistotu mám klubové tričko, které jsem měl ve Wolfsburgu. V Hamburku to účinkovalo," snaží se z pověrčivosti neměnit své zvyky skaut fotbalového Fulhamu Milan Holub.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme