EU má od příštího roku posuzovat rozpočty členských států

Evropská komise navrhla, aby státní rozpočty všech členských zemí EU ještě před jejich schvalováním v národních parlamentech posuzovala Evropská unie. Pokud by s návrhem souhlasily členské státy EU, unie by měla začít posuzovat rozpočty od začátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Zatím se nejedná o přesný legislativní návrh, ale pokud by měl celý systém skutečně fungovat od začátku příštího roku, musí jej komise připravit už velmi brzy. Bývalý ministr pro evropské záležitosti za ODS a senátor Alexandr Vondra se domnívá, že je návrh Evropské komise špatný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Zaorálek a Alexandr Vondra o rozpočtech Eurozóny

"O rozpočtu zpravidla v demokraciích rozhodují volení představitelé, a pokud o něm začnou rozhodovat nevolení úředníci v Bruselu, tak samozřejmě budou vznikat tenze a zakládá se tím v Evropě do budoucnosti na velké konflikty.“ domnívá se Vondra.

Naopak podle stínového ministra zahraničí za ČSSD a místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka je tento návrh logickým krokem a půjde v něm především o konzultace, vedoucí k zamezení opakování řecké situace.

"Evropa musí reagovat na to, kdy se ukazuje při budování společné evropské měny, že není možné zároveň nepostoupit určité integraci hospodářské politiky, a v tom je určitý dohled nad těmi národními rozpočty.“

Alexandr Vondra však Zaorálkův pozitivní pohled nesdílí. Naopak se domnívá, že půjde o direktivní schvalování rozpočtových záměrů jednotlivých členských zemí, které můžou být v případě nesouhlasu snakcionovány. "Dlouhodobě by to redukovalo demokraticky zvolené parlamenty jenom do role jakýchsi úředníků, kteří dávají razítko.“

Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek by si přál, aby se Česká republika v budoucnosti podílela na integraci Eurozóny. To by ale podle Alexandra Vondry vyžadovalo jasně dané podmínky. „Pokud máme být členy Eurozóny, tak musíme uvést naše hospodaření do pořádku, jinak nás do Eurozóny nikdo za této situace neveme.“ konstatuje bývalý ministr pro evropské záležitosti za ODS Alexandr Vondra.

Tomáš Pavlíček, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme