Božena a čeští vojáci odminovávají jordánskou hranici

Devět vojáků a dva dálkově ovládané odminovací stroje Božena 5. Tak vypadá jednotka českých ženistů, která už tři týdny působí na Blízkém východě v údolí řeky Jordánu. Její mise má jednou ranou zabít dvě mouchy. Jednak vyzkoušet práci s novým strojem v hustě zaminovaném terénu a zároveň cvičení využít k pomoci jordánské armádě, která chce do tří let celou zemi zbavit protipěchotních min.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odminovací stroj Božena v údolí Jordánu

Odminovací stroj Božena v údolí Jordánu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

„Lípa 1, Lípa 2 ozvi se, můžeme k Boženě?“ ptá se český voják do vysílačky a vzápětí dostal svolení. Zní to jako z nějakého tuctového válečného filmu, ale takové jsou předpisy. Odminovací stroj zrovna pracuje v terénu a než se k němu někdo přiblíží, musí si vyžádat povolení obsluhy. A Lípa 1 je velitel celé jednotky major Vladimír Záškodný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Božena a čeští vojáci odminovávají jordánskou hranici

„I když tu nejsou miny, bezpečnostní vzdálenost u toho to stroje je 200 metrů. Do takové vzdálenosti mohou od stroje létat kameny,“ říká. Stroj v zásadě rozdrtí vše, na co narazí, až do hloubky několika desítek centimetrů pod povrchem.

Rotmistr Michael Ježek vysvětluje: „toto je rotační část, která se točí. Tím, že se točí, kopne řetězem do země pod určitým úhlem a nárazem aktivuje minu.“

Český tým tu má působit tři měsíce a může dostat rozkaz k prodloužení mise na celý půlrok. Během té doby má pro práci s Boženami zaškolit jordánské ženisty. Michael Ježek je s jejich učenlivostí zatím spokojený. „Zatím jim to jde dobře. Máme sice menší problém v komunikaci, protože jordánští operátoři používají svoji angličtinu a my evropskou. Tyto angličtiny se někdy nemohou dohodnout, ale jinak chápou a jde jim to,“ pochválil jordánské kolegy Michael Ježek.

„Veškeré naše odhady zničení min budou jen velmi orientační, protože při výbuchu protipěchotní mini operátor ani jakákoliv jiná osoba ve větší vzdálenosti výbuch miny nemusí ani zaregistrovat, protože hlučnost stroje je daleko vetší, než hluk výbuchu,“ říká major Záškodný.

Debata českých a jordánských vojáků | Foto: Břetislav Tureček

V údolí Jordánu mohou být desítky tisíc min. Většinou tu leží nějakých 20 až 30 let. Ještě z doby, kdy Jordánsko nemělo mírovou smlouvu s Izraelem, který ovládá západní břeh Jordánu. Plukovník Umarí velí odminovací základně, na které Češi od konce dubna působí.

„Začali jsme s odminováním v roce 1993 a už jsme celou oblast jednou čistili. Munice však na mnoha místech zůstala, protože jsou tu složité podmínky. Voda miny přenáší z místa na místo a podobně. I proto nám teď pomáhá česká armáda. Myslím, že stroje Božena by to naše trápení mohly vyřešit,“ myslí si plukovník.

Přínos má ovšem tato mise i pro české vojáky, kteří se strojem slovenské výroby Božena vůbec poprvé vyrazili do zahraničí. Jak říká major Záškodný, údolí Jordánu plné min poskytuje vynikající cvičiště. „Připravit se na činnost v ostrém minovém poli je v České republice hodně problematické. Hlavně kvůli tomu jsme tady. Asi naším největším nepřítelem kromě min je asi počasí,“ doplňuje major.

Odminovací stroj Božena | Foto: Břetislav Tureček

Teď je určitě přes 30 ve stínu. Rotmistr Radek Urbánek ovšem často musí pracovat v dílně uvnitř plechového kontejneru. A tam je i teď přes 60. „Byl jasem tu dopoledne, ale pak jsem musel jít do klimatizované místnosti, protože se tu nedá být moc dlouho. Když si sáhnete, neudržíte ruku na stropě,“ ukazuje.

I v těchto podmínkách se tedy Češi pokoušejí přispět k uklidnění situace na Blízkém východě. Přesto se ptám plukovníka Umarího, jestli Jordánci nebudou v horkém regionu miny zase jednou rozmísťovat. „Podepsali jsme mezinárodní úmluvu, podle které musíme odstranit všechny protipěchotní miny. Hlavně však doufáme, že už tady nikdy nebudou potřeba,“ dodává.


Zvětšit mapu: Jordánsko

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme