Co se hraje v Portugalsku

13. květen 2010

Lisabon je město zaoceánské touhy, žlutých tramvají i osudových písní fado. Vakuum, které dlouho přetrvávalo po smrti největší ikony tohoto typicky portugalského žánru, Amálie Rodrigues (1920 – 1999), zaplnila celá generace mladých zpěvaček, od globální hvězdy Marizy až po skupiny jako Deolinda, pro které je fado ale jen pramínkem v celé plejádě dalších inspirací.

Podobná nadžánrová syntéza je doménou zpěvačky Dulce Pontes, která na své poslední album Momentos zařadila duet s George Dalarasem, jedním z nejúspěšnějších řeckých zpěváků. Pod tajemným názvem Dancas Ocultas se naopak skrývá čistě instrumentální seskupení, které zkoumá netušené možnosti knoflíkového akordeonu s důkladností a virtuozitou soudobých avantgardistů. Jinými slovy, v portugalské hudbě je stále co objevovat, jak se můžete přesvědčit i při poslechu Čajovny Petra Dorůžky v pondělí 2. srpna.

Deolinda video

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.