USA a Čína po dvou letech obnoví rozhovory o lidských právech

Spojené státy a Čína by měly po dvou letech obnovit rozhovory o lidských právech. Ve Washingtonu by o tom měli v následujících dvou dnech jednat zástupci obou zemí. Půjde o první podobný dialog na oficiální úrovni od nástupu Baracka Obamy do Bílého domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vojtěch Pohanka

Zpravodajové si všímají, že Washington řeší obtížně řešitelné dilema: ekonomická síla Číny a zájmy Spojených států na straně jedné a citlivé otázky z oblasti dodržování lidských práv na straně druhé. Agentura AP uvádí, že konzultace, které by dnes měly začít ve Washingtonu, dávají americké vládě příležitost, aby vyvrátila kritiku, že ignoruje porušování lidských práv v Číně výměnou za případnou podporu Pekingu v otázce tvrdšího postupu proti Íránu a Severní Koreji.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lidských právech v Číně a jednání Američanů s Číňany mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Americkou delegaci na konzultacích povede Michael Posner, náměstek ministryně zahraničí pro lidská práva, v čele čínské má být Čen Su, generální ředitel odboru mezinárodních organizací na čínském ministerstvu zahraničí.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že během konzultací se bude mluvit mimo jiné o problémech náboženské svobody v Číně nebo o konfliktu mezi čínskou vládou a internetovou společností Google o míře internetové svobody. Spor vedl k bezprecedentní roztržce a odchodu populárního internetového vyhledávače z čínského trhu.

Podle zahraničněpolitického analytika Českého rozhlasu Milana Slezáka ale tyto rozhovory nic nezmění: „Pro Číňany je podle mého soudu daleko jednodušší přistoupit na takový dialog o lidských právech, protože co oni udělají? Oni trpělivě vyslechnou americké námitky, pokývají, řeknou, vyslechli jsme vás s velkým zájmem, usmějí se, ale nic neudělají. Je pro ně daleko jednodušší vést dialog tohoto typu, než by se bavit o tom, zda jejich měna má být zhodnocena. Je to pro Čínu jednodušší, než aby se bavila o sankcích proti Íránu.“

Na washingtonskou schůzku by mělo navázat jednání amerických a čínských expertů v Pekingu. Tam by se mělo mluvit o ekonomické spolupráci a společných bezpečnostních zájmech. A ty podle zpravodajů nechce ohrozit ani Peking, ani Washington.

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme