Člověk v tísni v pátek zveřejní výsledky studentských voleb

Společnost Člověk v tísni v pátek zveřejní celkové výsledky studentských voleb. Koncem minulého měsíce vybírali studenti politiky na více než stovce škol, proti publikování výsledků se ale původně ohradili hejtmani ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentské volby 2010

Studentské volby 2010 | Foto: Petr Kořínek

Společnost Člověk v tísni po výhradách hejtmanů termín zveřejnění výsledků posunula na dobu po sněmovních volbách. Mezitím ale sociální demokraté změnili názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studentských volbách hovořil v Ozvěnách dne Karel Strachota z Člověka v tísni

Člověk v tísni se nakonec rozhodl studentské preference zveřejnit. Podle vedoucího projektu Karla Strachoty tak chce zamezit tomu, aby se s výsledky v předvolební atmosféře špatně manipulovalo.

„Nadále školy, které se do studentských voleb zapojily, spontánně zveřejňují výsledky na jejich školách. Dalším důvodem je, že Asociace krajů České republiky stáhla výhrady, které měla ke zveřejnění výsledků studentských voleb ještě před řádnými volbami,“ uvedl Strachota.

Jak připomněl, původně se počítalo se zveřejněním výsledků ihned po skončení studentských voleb. Začátkem dubna ale ministerstvo školství spolu s Asociací krajů České republiky vydalo prohlášení, ve kterém odebralo projektu záštitu a zpochybnilo projekt jako takový. V důsledku toho se desítky škol z voleb odhlásily.

„Nás samozřejmě mrzí, že kolem projektu byla celá řada nejasností a komplikací, ale vzhledem k tomu, že na 135 školách studentské volby proběhly, zúčastnilo se jich víc jak 20 tisíc studentů, tak to považujeme na první ročník docela za úspěch. Říkáme od začátku, že jsme chtěli nastavit základy projektu, který bude mít na českých školách svoje stálé místo, a to si myslím, že se podařilo,“ doplnil Strachota.

Předběžné výsledky ukázaly, že studenti preferují pravici. Sociální demokraté, kteří vedou v předvolebních průzkumech, u nich zcela propadli.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme