Nevyčerpané peníze z EU fondů chtějí obce využívat přímo

Sdružení místních samospráv České republiky, které zastupuje kolem jednoho tisíce obcí a měst, kritizovalo záměr hejtmanů využít nevyčerpané prostředky z evropských fondů na připravené krajské projekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mělo by jít o částku mezi 13 a 25 miliardami korun. Obce navrhují, aby mohly tyto prostředky čerpat přímo samy. Podle nich by z těchto peněz mohly venkovské oblasti získat systémovou podporu.

Představitelé Sdružení místních samospráv ČR uvedli, že odmítají megalomanské projekty typu kongresových center golfových hřišť či aquaparků, které byly z eurofondů podle nich mnohokrát podpořeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využívání peněz z EU fondů hovořili na Rádiu Česko Josef Bartoněk ze Sdružení místních samospráv a hejtman Vysočiny a místopředseda AK ČR Jiří Běhounek

„Vycházíme z reality, která je do dnešního dne v čerpání strukturálních fondů, kdy na tyto megalomanské akce jdou daleko větší prostředky než do rozvoje regionů a obcí,“ řekl na Rádiu Česko Josef Bartoněk ze Sdružení místních samospráv ČR.

Jako konkrétní příklad uvedl přípravu čerpání peněz z regionálního operačního programu ve Zlínském kraji. „Pro 600 obcí bylo určeno 60 milionů korun na dva roky pro výstavbu kongresových center, golfových hřišť a aquaparků bylo určeno 250 milionů na tyto dva roky,“ přiblížil.

Regionální vesnice jsou podle něj kraji zanedbávány a dochází k velkému čerpání prostředků do městských center. „A také podle příslušnosti k těmto centrům jsou privilegované oblasti, které si berou zbytek peněz a na obce, které mají připravené stovky projektů, nezbývá v podstatě nic a nemohou své projekty realizovat,“ dodal.

Mezi projekty, které mají obce připraveny, uvedl například kanalizaci, čistírny odpadních vod, komunikace či centra pro rozvoj cestovního ruchu.

Podle hejtmana Vysočiny a místopředsedy Asociace krajů ČR Jiřího Běhounka jsou evropské prostředky alokovány podle jednotlivých regionálních operačních programů. „Podle vyšších samosprávných celků, které si vytvořily priority a do nich nějakým způsobem finance investovaly,“ řekl na Rádiu Česko.

Dodal, že nemá nic proti tomu, aby nevyčerpané peníze z EU fondů šly přímo do obcí. „Ale je potřeba znát mechanizmus uvolňování prostředků z evropských peněz do strukturálních fondů - zda je to z evropského sociálního fondu nebo fondu regionálního rozvoje. A také, jakým prostřednictvím do ČR přijde,“ uvedl.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme