Režisér Michalkov je hrdý na uvedení svého filmu v Cannes. Kritiku odmítá

Ve francouzském Cannes odstartoval 63. ročník proslulého filmového festivalu. O Zlatou palmu soutěží i ruský snímek režiséra Nikity Michalkova Unaveni Sluncem 2. Film je pokračování Oskarem, ale právě také Zlatou palmou ověnčeného díla o stalinském teroru z poloviny 90. let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikita Michalkov

Nikita Michalkov | Zdroj: ČTK

Nejdražší ruský film všech dob - Unaveni sluncem 2 - je v ruských kinech ani ne měsíc. Za tu dobu už stačil ve své vlasti přilákat před plátna tisíce lidí, ale také sklidit vlnu kritiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém filmu Nikity Michalkova hovořila v Odpoledním Radiožurnálu zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Michalkov v tříhodinovém snímku oživuje postavy z prvního dílu a vystavuje je válečným útrapám a německé okupaci. Výtky neúprosných ruských recenzentů čtyřiašedesátiletý režisér odmítá.

„Filmová kritika je podle mne jednoduše mrtvá, leží zatlučená v rakvi a měla by putovat deset sáhů pod zem," prohlašuje s nadsázkou Michalkov, těšící se v Rusku veřejnému vlivu a také pověsti příznivce premiéra Vladimira Putina.

Kritické recenze odmítá s tím, že jde o osobní útoky. Zároveň ale připouští, že snímek zatím nesklidil takový divácký úspěch, jaký předpokládal.

Óda na Stalina, píše francouzský tisk

A jaké šance mu dává u poroty v Cannes? O tom, jak Michalkov nechce spekulovat. Jak ale dodává, je hrdý na to, že film dramaturgie do soutěže vybrala.

„Bylo to překvapení, že se snímek do soutěže dostal. Je to pro mě velmi důležité," dodává režisér, který se domnívá, že by domácí kritikové měli snímek víc podporovat.

Není to ale jen Rusko, kde tříhodinový opus vyvolal kontroverzi. Francouzský tisk se pozastavil nad jeho výběrem do soutěže. List Le Monde ho dokonce označil za ódu na Stalina, což autor válečného velkofilmu odmítá s tím, že se snažil vykreslit vyvážený obrázek.

Ale i negativní reklama se, jak mnozí kritikové předpovídají, nakonec může vyplatit. A ať už porota v Cannes rozhodne jakkoli, promítací sály určitě nebudou prázdné.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme