Spor o NP Křivoklátsko pokračuje. Lesníci tam vyhlásili lesnický park

Národní parky máme v České republice čtyři. Lesnický park jediný. Vznikl dnes a najdete ho na Křivoklátsku. Není náhoda, že jde o oblast, ve které má být pátý český národní park. Majitelé a správci lesů na Křivoklátsku totiž chtějí prosadit alternativu k národnímu parku. Jedním z ústředních sporů je, zda by se lesy měly i nadále hospodářsky využívat, nebo by se měly přeměnit na bezzásahové zóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křivoklátsko

Křivoklátsko | Foto: Jana Káninská

„Lesnický park vznikl jako iniciativa místních občanů, lesníků a poté i obcí. Chtějí nabídnout jistou alternativu k ochraně přírody, která bude v souladu s tím, co člověk potřebuje, využívá a nikoliv jenom zakonzervování krajiny,“ vysvětlil smysl lesnického parku výrobně technický ředitel společnosti Lesy ČR Vladimír Krchov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhlášení Lesnického parku Křivoklátsko mluvili v Ozvěnách dne výrobně technický ředitel společnosti Lesy České republiky Vladimír Krchov a náměstek ministra životního prostředí Tomáš Rothröckl.

V případě vyhlášení Křivoklátska národním parkem se lesníci obávají omezení těžby. „Lesní ekosystémy, které dneska jsou hodny zařazení do národního parku, byly po uplynulých 250 let vytvářeny lesníky. Kromě zvláště chráněných, bezzásahových územích je dneska celá tato oblast již pokryta chráněnou krajinou oblastí Křivoklátsko, takže ochrana přírody tam je zajištěna,“ vysvětluje nesmyslnost vzniku národního parku Krchov.

Podle lesníků nemůže být území, které je po staletí intenzivně hospodářsky využíváno, jednoduše změněno na bezzásahové. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Rothröckl ale upozorňuje na to, že tyto obavy jsou naprosto liché:

„Národní park neznamená výhradně bezzásahovost v daném území. To je jeden ze způsobů managmentu toho území. Národní park je komplexní ochrana v nejvyšší možné kategorii. Reflektuje to potřebu ochrany přírodních hodnot, které tam po staletí existují. Je to institut, který existuje ze zákona, zatímco lesnický park je proklamace stávajících majitelů a hospodářů v tomto lesním komplexu.“

Zatímco k vyhlášení lesnického parku Křivoklátsko došlo už dnes, národní park má vzniknout nejdříve za rok.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme