Volby u studentů vyhrála TOP 09, levice propadla

Volby nanečisto na středních školách, které vzbudily nečekané emoce, dopadly jasně ve prospěch pravice. Nejvíc hlasů, přes 26 procent, dali studenti straně TOP 09, na druhém místě s odstupem devíti procent následovala ODS, na třetím pak Věci veřejné. Sociální demokraté by podle studentů skončili až sedmí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentské volby 2010

Studentské volby 2010 | Foto: Petr Kořínek

Společnost Člověk v tísni uspořádala studentské volby koncem dubna. Hlavním smyslem projektu nebyly podle ní výsledky jako takové, ale přiblížení volebního systému studentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu studentských voleb hovořil na Rádiu Česko Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni

Stala se z nich ovšem politická záležitost. Proti zveřejnění výsledků před sněmovními volbami se postavili krajští hejtmani z ČSSD. Poté, co se ale výsledky částečně dostaly na veřejnost, změnili názor.

Jak potvrzuje vedoucí projektu Karel Strachota, společnost Člověk v tísni se jim rozhodla vyhovět. „Věříme, že publikováním celkových výsledků představíme výsledky reprezentativní a zároveň tím zamezíme možným manipulacím ve vypjatém předvolebním období,“ dodal.

Středočeský hejtman David Rath dokonce rozeslal ředitelům škol v kraji dopis, ve kterém je varoval před účastí ve studentských volbách, protože podle něj porušuje školský zákon. Projekt také ztratil záštitu ministryně školství Miroslavy Kopicové, který údajně ustoupila tlaku hejtmanů.

„Školy, které byly do projektu přihlášeny, se poté začaly po desítkách odhlašovat a my jsme chtěli projekt zachránit. Obávali jsme se toho, že pokud se neuskuteční první ročník, tak bude v budoucnu těžké projekt znovu nastartovat,“ připomněl Strachota.

Sociální demokraty přeskočila i extrémní pravice

Předseda ČSSD Jiří Paroubek minulý týden prohlásil, že mladí lidé ČSSD volili, a proto žádal, aby byly zveřejněny celkové výsledky. Sociální demokraté, kteří předvolební průzkumy vedou, ale u studentů podle výsledků z jednotlivých škol propadli.

ČSSD figuruje s pěti procenty až na sedmém místě, když ji přeskočila ještě Česká pirátská strana, Dělnická strana sociální spravedlnosti a Strana zelených. Ostatní strany by se ve studentských volbách organizovaných společností Člověk v tísni do sněmovny nedostaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky studentských voleb komentoval pro Rádio Česko politolog Michal Klíma

Podle politologa Michala Klímy z Metropolitní univerzity Praha se mladí lidé sociálním demokratům pomstili právě za nátlak, který hejtmani na střední školy vyvíjeli.

„Tlak, který byl ze strany některých hejtmanů na střední školy a tedy i na studenty, aby se nemohli zúčastnit ankety, byl tak bezprecedentní, že to muselo naštvat každého studenta, který jenom trochu politicky přemýšlí,“ míní Klíma.

Paroubek v reakci na výsledky řekl, že studentské volby podle něj mají jen malou vypovídací hodnotu. „Že to dopadlo, jak to dopadlo, to beru na vědomí a nic to neznamená. Je to v zásadě výsledek nějaké situace ve dvacetitisícové komunitě lidí a voličů jsou miliony,“ prohlásil předseda ČSSD.

Ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann očekával vyváženější výsledek. „Určitě je překvapením míra, s níž se posunuly výsledky doprava, zejména ve prospěch TOP 09,“ řekl.

Studentské volby 2010 | Foto: Petr Kořínek

„V našich průzkumech se tak výrazný posun k pravici neobjevuje a také se tam neobjevuje podpora některých zvláštních stran,“ dodal Herzmann. Rovněž on vidí příčinu propadu ČSSD v tlaku hejtmanů na studentské volby.

Přes sedm procent hlasů pro krajně pravicovou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, která je nástupnicí zrušené Dělnické strany, Klíma nevysvětluje tak, že by se mladá generace zásadním způsobem přikláněla k extrémním stranám.

„Určitě bych to nezveličoval. Týká se to především mladých lidí na učilištích, kde je to až jedenáct procent. Je třeba se tím zabývat, ale když se podíváte, že pirátská strana má také sedm procent, mladí lidé spíš volí trochu recesisticky, nechtějí etablované strany,“ podotkl politolog.

Politici: Spíš obraz o jedné skupině obyvatel

Výsledky studentských voleb nás těší, to že by ale i ostatní Češi v reálných volbách hlasovali podobně, nečekáme, hodnotil hlasování středoškoláků předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Nemám doje, že se starší lidé nechají výsledky voleb na gymnáziích nechají mnoho ovlivnit.“

Předseda strany Věci veřejné Radek John naopak považuje výsledky voleb na středních školách za poměrně významné. „To je veliký vzorek, je mnohem větší než při volebních průzkumech. Hlavně tam je vidět, že mladí lidé se probudili a lekli se dluhu,“ říká John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce politiků shrnula redaktorka Radiožurnálu Veronika Malá

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera studenti dali najevo, že je zajímá jejich budoucnost. „Ukazuje se, že skutečně mezi mladými lidmi, kteří vnímají velmi citlivě, jaká bude nebo nebude jejich budoucnost, vítězí odpovědnost,“ uvedl Langer.

Místopředseda Strany zelených Martin Ander hodnotí studentské volby spíš jako signál. Zveřejnění výsledků před volbami mu nevadí. „Je to jakýsi obraz o rozložení názorů určité části české společnosti a nevidím důvod, proč by před volbami tento obraz neměl být zveřejněn,“ řekl.

Podle šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody nemá průzkum jen mezi středoškoláky příliš velkou vypovídají hodnotu. „Je to průzkum jako jiné průzkumy. Kdybyste prošli domovy důchodců, tak dojdete k úplně jiným výsledkům,“ poznamenal Svoboda.

Lídr komunistů Vojtěch Filip řekl, že zveřejnění výsledků hlasování na školách do předvolební kampaně nepatří a že společnost Člověk v tísni nemá jeho důvěru: „Člověk v tísni se pokusil za prostředky státu zajistit manipulativní údaje, které nemají žádnou vypovídací hodnotu.“

Výsledky mohou ovlivnit prvovoliče, míní politolog

Dnes zveřejněné výsledky studentských voleb podle Klímy mohou ovlivnit v rozhodování hlavně ty voliče, kteří půjdou k urnám poprvé.

„Ze strany sociální demokracie to bylo naprosto chybné, nedomyšlené, nedemokratické a myslím si, že to skutečně může naštvat nejenom plno prvovoličů, ale i třeba rodičů a pedagogů, protože takový nátlak na střední školy jsme tady dlouho neměli,“ dodal Klíma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio hodnotil výsledky studentských voleb v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Herzmann upozorňuje, že hlasování studentů není signálem pro výsledek parlamentních voleb, ale z dlouhodobého hlediska by ho strany měly vzít vážně: „Zřejmě ne u všech komunikace vůči této věkové skupině je optimální. Možná, že některým politickým stranám tato věková skupina tak dobře nerozumí.“

Studentských voleb se zúčastnilo 135 škol, z toho 69 gymnázií, 68 středních odborných škol a sedm učilišť. Studenti, kteří ještě nemohou jít ke skutečným volbám, odevzdali 20.233 platných hlasů, účast dosáhla 51,1 procenta.

Agentura Millward Brown, který výsledky studentských voleb zpracovávala, použila přepočet hlasů podle jednotlivých typů škol, aby odpovídaly reálné struktuře možných voličů z řad studentů, vysvětlil Karel Strachota z Člověka v tísni:

„I když tam bylo méně odborných učilišť než gymnázií, tak vyvážení výsledků odpovídá tomu, jak je středoškolská populace rozdělená do jednotlivých typů škol, to znamená do gymnázií, středních odborných škol a odborných učilišť. Takže výsledky jsou opravdu reprezentativní.“

Kompletní výsledky studentských voleb naleznete na webu společnosti Člověk v tísni.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Jan Bumba, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme