Pavel Tigrid bude mít před ostravským gymnáziem pomník. Na soklu po Leninovi

Jazykové gymnázium v Ostravě-Porubě, které nese už pět let jméno významného českého novináře Pavla Tigrida, vzdá dnes znovu hold této mimořádné osobnosti československé, české, ale i exilové žurnalistiky. Ode dneška před školou bude stát před školou jeho pomník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Tigrid

Pavel Tigrid | Foto: Česká televize, repro

Historická satisfakce. Tak označují svůj nápad učitelé a studenti z ostravského gymnázia, které nese jméno Pavla Tigrida. Zajímavý je i proto, že pomník vznikl ze žuly, na které kdysi stával Vladimír Iljič Lenin.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Gregory Tigridem, synem Pavla Tigrida, si v Paříži povídal zpravodaj ČRo Jan Pokorný

Čtyřmetrová Leninova socha zmizela z Otravy pár měsíců po listopadu 1989. Pak ležela ve skladu, než si jí koupil soukromý sběratel.

Obrovský žulový podstavec ale zbyl. Vzpomněli si na něj kantoři a rodiče studentů Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě.

Učitel Jiří Hruška říká, že jde o půvabný žert dějin: „Není to myšleno jako jednoduchý fór, ale je to tak trochu vyjádření dějinné situace, která je pro naší zemi typická, že se tady režimy často mění a jsme na švu dvou velkých politických bloků. Máme s tím své zkušenosti.“

Poděkovat přijede i Tigridův syn

Na několikatunovém soklu bude stát busta Pavla Tigrida a citát: "Jen dogmatikové a fanatici znali jedinou pravdu a všechny odpovědi". Ke vzniku pomníku přispěli i sami studenti, třeba penězi, které vybrali na své maturitní večírky.

Gregory Tigrid, nejmladší z dětí Ivany a Pavla Tigridových, se před cestou do Ostravy Českému rozhlasu svěřil, že je nesmírně dojatý tím, o co se ostravští studenti a profesoři zasadili. „Je to veliká čet, veliká radost,“ říká s tím, že jeho otec se vždy dobře cítil mezi mladými lidmi a vážil si jich.

Spisovatel, novinář a politik Pavel Tigrid byl nositelem francouzského Řádu čestné legie, Řádu T.G. Masaryka a také třeba nejvyššího německého vyznamenání - Velkého kříže s hvězdu Řádu za zásluhy.

Gregory Tigrid chce všem v Ostravě poděkovat za to, z čeho by měl jeho otec přinejmenším stejnou radost, jako ze všech významných řádů. „Pokusím se v mojí češtině, která není perfektní, poděkovat za obrovskou práci, kterou udělali. Viděl jsem letáky, jak na to sbírali peníze, to nás velmi dojalo, že se mládež takhle dovede hýbat,“ dodává.

Jan Pokorný, Martin Hromádka, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme