Vlak vzpomínek 65 let po válce opět dorazil na berlínské nádraží

Heslem, že minulost nesmí upadnout v zapomnění, se řídí organizátoři Vlaku vzpomínek. V roce 65. výročí konce druhé světové války mohou Němci i zahraniční turisté postupně na několika berlínských nádražích shlédnout expozici připomínající deportace židovských dětí do koncentračních táborů. Vlak putuje už třetím rokem, ani v Berlíně není poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Winton Train

Winton Train | Foto: Soňa Jindrová

Na vedlejší berlínského nádraží Spandau stojí starý oprýskaný vlak, pára z lokomotivy zahalující nádraží do mlhy vrací návštěvníky o několik desítek let zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlak vzpomínek navštívila na berlínském nádraží zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

V přítmí vlaku se z fotografie upírají nádherné černé oči asi pětileté Grazielly. Patřila mezi 58.000 zavražděných řeckých Židů.

Byla jsme tři dny na cestě, měla jsem horečku a v hlavě jedinou myšlenku - přežít, říká z malého plátna jedna z přeživších.

Děti byli do transportů mířících do Terezína, Osvětimi a dalších míst odváděni před očima svých rodičů. Často po nich zůstaly jen fotografie ze školy a dokument o jejich poslední jízdě. Často ani to ne.

„Snažíme se vždy oslovit nějakou školu nebo třídu v místě, kde stojíme. Ta pak pátrá po životě zavražděných dětí. Z Berlína skončilo v transportech přes 4500 dětí,“ říká Jan Langhammer z občanské společnosti, která Vlak vzpomínek organizuje.

Po Německu putuje už tři roky, nyní to vypadá, že jízda vlaku hned tak neskončí. „Je to rozdílné. V Grünefeldu zavítalo do vlaku 500 až 600 lidí, tady ve Spandau dokonce kolem 800 lidí denně. Dopoledne přicházejí hodně školy, odpoledne starší lidé, ale dá se říci, že zájem je napříč generacemi," dodává Jan Langhammer.

Minulost, na kterou nelze zapomínat

Fotografie, ale i dokumenty vyčíslující náklady na jeden transport z Berlína do Osvětimi - dnes by to mimochodem dělalo 240.000 - si prohlíží i babička s vnukem.

„Je důležité, aby dnešní mladí o tom věděli, aby se na to zvěrstvo nikdy nezapomnělo. Vyrůstala jsem v NDR, tam se o tom otevřeně mluvilo,“ říká starší paní. „ Je dobré vědět, čeho jsou lidé schopní," zapojuje se do debaty její vnuk.

O nacistických zločinech se v Německu mluví poměrně dost. Podle jedné z návštěvnic Vlaku vzpomínek tu ale nebezpečí existuje.

„Lidé se přestávají zajímat o dění kolem sebe. Musíme hodně pracovat s mladými, mluvit s nimi. Nelze to odbýt slovy, že to byla minulost. Taková věc se může velmi snadno opakovat,“ soudí paní.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme