Školy mají poslední šanci přihlásit se k maturitní generálce

Gymnázia a střední školy s maturitou mají dnes poslední šanci přihlásit se do projektu "generálky" státních maturit, která proběhne v říjnu. Na té si budou moci školy, tedy učitelé i studenti, vyzkoušet připravované státní maturity nanečisto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Podle včerejších údajů se k maturitě nanečisto zatím přihlásilo na 700 škol. Největší nápor přihlášek se očekává dnes a také v pondělí a úterý, kdy mají ještě poštou dojít poslední přihlášky podané do uzávěrky dnes večer.

Ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT Pavel Zelený si myslí, že do generálky se zapojí 90 procent středních škol. „Předpokládám, že ředitelé nebudou riskovat, že jim po maturitě někdo vyčte, že neměli možnost si to zkusit,“ řekl Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Zelený a Alfréd Dytrt mluvili o státních maturitách ve Světě o osmé Rádia Česko

Ředitel Zelený si nepřipouští, že maturity nanečisto by mohly odhalit natolik závažné problémy v přípravě celého projektu, že by se znovu začalo uvažovat o odkladu samotných státních maturit.

„Tohle v žádném případě neočekávám. Příprava běží podle plánu, plní se harmonogramy, takže tam není problém. Samozřejmě že pokud máte systém, který zajišťuje 15 tisíc lidí, tak se problémy objeví, ale od toho ta maturitní generálka je.“

Chystanou podobu jednotných státních maturit odmítají mnozí studenti i učitelé. Postavili se proti ní i politici z ODS a ČSSD a odbory.

Ředitel Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem Alfréd Dytrt ale státní maturity vítá, jak potvrdil v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Současná maturita už opravdu nevyhovuje žádným požadavkům, které dnes můžeme od studenta očekávat.“

„A myslím si, že ta maturitní generálka opravdu dá jak školám, tak celé té přípravě jednoznačné vysvědčení o tom, zda je připravená, nebo ne. Protože pořád čteme v novinách, že není dostatečně připravená, a nikdy nikdo pořadně nedefinoval, v čem,“ uvedl ředitel.

Tomáš Pavlíček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme