Při nepokojích na jihu Kyrgyzstánu je již dvacet zraněných

V jižním Kyrgyzstánu se znovu střetli příznivci dočasné vlády a bývalého prezidenta svrženého před měsícem při masovém povstání. Nejméně 20 lidí utrpělo zranění. Dočasný kabinet podle svého tvrzení znovu získal pod kontrolu vládní budovy v jihokyrgyzských městech, které včera obsadili stoupenci svrženého prezidenta Bakijeva.Ti žádají návrat odvolané administrativy. Měsíc po násilných protivládních protestech zůstává situace v Kyrgyzstánu nadále nestabilní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Kyrgyzstánu

Demonstrace v Kyrgyzstánu | Foto: AFP

Stovky příznivců svrženého prezidenta se v jihokyrgyzských městech Oš a Džalalabád vydaly proti stoupencům provizorní vlády s holemi a kameny. Na obou místech provázela nepokoje střelba, lékaři v Džalálábádu potvrdili u několika hospitalizovaných střelná zranění.

Provizorní vláda tvrdí, že má situaci na jihu pod kontrolou, z místa ale přicházejí protichůdné zprávy. Podle některých drží vládní budovy v Džalalabádu stoupenci Kurmanbeka Bakijeva.

Dočasný kabinet zadržel někdejšího poradce svrženého prezidenta Usena Sadykova a obvinil ho z pokusu o převrat a organizování masových nepokojů.

Představitelé dočasné vlády tvrdí, že se svržený prezident pokouší vyvolat převrat. Kurmanbek Bakijev zůstává v azylu v Bělorusku, kam uprchl poté, co během politických nepokojů bylo zastřeleno 85 lidí.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme