Evraz zvažuje uzavření ocelárny v Ostravě, o práci by přišly stovky lidí

V Ostravě hrozí kompletní uzavření ocelárny společnosti Evraz Vítkovice Steel. Kvůli obchodním sporům s hutní firmou ArcelorMittal Ostrava by tak o práci mohly přijít stovky lidí. Dnes to potvrdili zástupci skupiny Evraz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítkovice Steel

Vítkovice Steel | Foto: www.frydecko-mistecko.cz

Jde o důsledek problémů, který se táhne mezi ostravskými průmyslovými kolosy už dlouhá léta. Jádrem sporu jsou potíže s dodávkami surového železa, ve kterých panují podle zástupců Evrazu velmi neférové cenové podmínky.

Dodávka surového železa od společnosti ArcelorMittal Ostrava je už na rozdíl od minulosti ošetřena smlouvou, ta ale podle majitelů ocelárny, ruské skupiny Evraz, nefunguje. ArcelorMittal se ale brání. Podle představitelů hutní firmy naopak prý Evraz v současné době odebíral méně a smlouvu tím pádem vlastně sám porušoval.

Ocelárna je kvůli tomu vytížená jenom asi na 50 procent a prodělává miliony eur, řekl generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík. "Primárně se jedná o vlastní ocelárnu, kde pracuje dneska 320 lidí. Samozřejmě ocelárna má ale také řadu externích subdodavatelů,“ uvedl.

Do 15. června má vedení Evraz Vítkovice Steel vypracovat plán všech dopadů, včetně výpovědí pro 320 zaměstnanců a další stovky od externích dodavatelů.

Martin Knitl, Martin Hromádka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme