Oběti sexuálního násilí uvnitř německé katolické církve se bouří

Oběti sexuálního zneužívání ze strany německých duchovních si stěžují, že jim církev odmítá naslouchat. Na velkém ekumenickém setkání v Mnichově za účasti tisíců lidí se dnes diskutuje o skandálech, které už několik měsíců otřásají německou veřejností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum bavorské metropole Mnichova

Centrum bavorské metropole Mnichova | Foto: Jiří Hošek

Katolíci i protestanti dnes v Mnichově diskutují o sexuálním zneužívání za dveřmi kostelů a klášterů. Oběti ovšem k dialogu nepřizvali.

Poškození se rozčilují, že je církev nebere vážně. Podle jejich mluvčího osud obětí nikoho nezajímá. Církev se brání, že na veřejném fóru není prostor pro projednání jednotlivých citlivých osudů.

Papež Benedikt XVI., který pochází přímo z Bavorska, na cestě po Portugalsku poprvé veřejně odsoudil případy sexuálního zneužívání uvnitř katolické církve. I v Mnichově znějí z úst katolických duchovních slova o boji proti monstru, které církev zasáhlo.

Podle většiny německých věřících k tomu ale dochází příliš pozdě, v okamžiku, kdy se skandál rozrostl do nevídaných rozměrů.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme