Alkohol pomáhá viru HIV

HIV pozitivní lidé by se zřejmě měli vyvarovat alkoholu. Podle nové studie totiž alkohol urychluje progresi jejich onemocnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné lahve od alkoholu v popelnici

Prázdné lahve od alkoholu v popelnici | Foto: Radana Schaeferová

Alkohol snižuje obranyschopnost organismu tím, že podněcuje programovanou smrt čili apoptózu buněk imunitního systému, poškozuje buněčné organely mitochondrie a potlačuje imunitní reakce. Dřívější studie na pokusných zvířatech také dokázaly, že alkohol ovlivňuje reakce, kterými imunitní systém odpovídá na přítomnost infekce virem HIV. U pokusných transgenních myší to mělo za následek rychlejší rozvoj onemocnění AIDS. V buněčných kulturách alkohol zase zpomaloval množení bílých krvinek označovaných jako CD4+ lymfocyty, jejichž úbytek je hlavní známkou nemoci AIDS.

Tým výzkumníků z několika amerických amerických institucí teď zveřejnil výsledky 30měsíční studie, během které vědci sledovali vliv pití alkoholu na zdraví pacientů infikovaných virem HIV. Výsledky studie ukazují, že časté pití alkoholu, definované jako spotřeba dvou a více alkoholických drinků denně, urychluje progresi onemocnění. Její známkou je snižování počtu CD4+ lymfocytů, které s konzumací alkoholu korespondovalo jak u lidí, kteří užívají antiretrovirovou terapii, tak u těch, kteří léčbu odmítli. Stejně působila i kombinace alkoholu a užívání drog, jako je kokain nebo crack.

Zdroj: AIDS Research and Human Retroviruses

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme