Erich Künhackel, český Němec v organizačním výboru MS

Na světovém šampionátu je středem pozornosti. Rozdává úsměvy, rád se zastaví na kus řeči, neodmítá žádosti o společné fotografie. Ptáte se kdo? Legenda německého hokeje s českými kořeny Erich Künhackel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS hokej 2010 logo

MS hokej 2010 logo | Foto: IIHF

Vytáhlý útočník se narodil v Citicích a první hokejové krůčky, stejně jako třeba Tomáš Vokoun, udělal v Sokolově. Později sice oblékal německý dres a reprezentaci Německa vedl jako kouč, česky ale nezapomněl. Aktuálně působí v organizačním výboru mistrovství světa.

S dosavadním průběhem šampionátu je určitě spokojen: „Spokojen jsem velice. Diváci jsou v limitu a mužstvo hraje dobře, jsme druzí ve skupině. Kdyby mi to někdo řekl před šampionátem, tak to by byl, jak se říká česky, Traum. To by byl sen," popsal své dojmy Erich Künhackel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Erich Künhackel, český Němec v organizačním výboru MS

Ten pochopitelně v této souvislosti hovořil o německé reprezentaci. Tu v sobotním večeru prověří v Kolíně nad Rýnem Rusko. Nebylo ale možné nevrátit se ještě k zahájení turnaje v Gelsenkirchenu, kde zápas domácího výběru proti Spojeným státům vidělo téměř osmdesát tisíc diváků.

„To víte, v Německu je číslo jedna fotbal. Všechny ty mančafty, které hrajou volejbal nebo handbal nebo hokej, to je sport Nummer … číslo dva. Proto bylo pro budoucnost hokeje velice důležité, že ten zápas proběhl před tolika diváky. Hráli jsme proti USA a ještě jsme vyhráli," popisuje zajímavou směsí češtiny a Němčiny jeden z organizátorů MS.

MS vyhraje někdo, od koho bychom to teď nečekali

Německý hokej má tedy Erich Künhackel v malíku. Po očku ale sleduje také český tým: „Já jsem viděl jeden zápas. Pro každý národ je těžké, že musí na každé mistrovství světa, nebo olympijské hry, poslat ty nejlepší hráče. To je těžké u nás a určitě také v Čechách," nechtěl hodnotit výkon Růžičkova výběru přímo.

Během své bohaté kariéry se jeden z organizátorů letošního mistrovství světa potkal s celou plejádou českých a slovenských hokejistů. Není divu, že mu řada jmen utkvěla dodnes v paměti: „To bylo tolik dobrých hráčů, od Pospíšila, přes Hlinku a ž k Jágrovi. Ale mě nejvíc pomohl Václav Nedomanský, to byl pro mě takový vzor," zavzpomínat Erich Künhackel.

Také letos se to na šampionátu jen hemží hvězdami. Český rodák ale ještě nechce tipovat, kdo z nich nakonec převezme pohár pro vítěze: „Já jsem se byl teď podívat na ruský mančaft v Kolíně a ti teda hrajou dobře. Ale já si myslím, že to bude nějaký mančaft, o kterém si teď nebudeme myslet, že to budou mistři světa," říká tajemně na závěr Erich Künhackel.

Že by tipoval Čechy? Nechme se překvapit. Každopádně v sobotním večeru naše hokejisty čeká v Mannheimu Švýcarsko.


Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme