Národní akční plán má zvýšit dostupnost orgánů

Čekací doby na transplantaci se v Česku prodlužují. Hlavním důvodem je, že dárci stárnou. Zvýšit dostupnost orgánů má Národní akční plán pro darování a transplantaci orgánů na příštích pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krevní konzervy (ilustrační foto)

Krevní konzervy (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Ministryně Dana Jurásková s programem už seznámila vládu a teď by se měl v nemocnicích rozjíždět.

Na anesteziologicko-resuscitačních odděleních by měl začít fungovat koordinátor, který by vybíral vhodné kandidáty na odběr orgánů po smrti a informoval o nich speciální centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová vysvětluje akční plán pro darování a transplantaci orgánů

„Stát se v tomto případě zavazuje k tomu, že bude zdravotnická zařízení, která tyto koordinátory ustanoví, finančně podporovat. Bude hradit náklady, které na koordinátory vzniknou,“ sdělila náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová.

Systém se osvědčil ve Španělsku

„Jedná se o takzvaný španělský model. Víme, že výsledky ve Španělsku jsou velice dobré. Dostupnost orgánů pro transplantaci se významně zvýšila,“ dodala Hellerová.

V Česku čeká na transplantaci asi sedm set lidí. Průměrná čekací doba je rok a někteří pacienti kvůli tomu, že se nemůže najít vhodný dárce, umírají.

„Stáří dárců totiž stoupá a současně je i méně orgánů vhodných pro transplantaci. Máme přibližně o deset až patnáct procent méně dárců každý rok, speciálně v některých krevních skupinách. Minoritní skupiny jsou například B,“ řekl ředitel Koordinačního střediska transplantací Pavel Březovský.

Británie prošetřuje statisíce chyb v registrech dárců orgánů

Lenka Jansová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme