Desná na Jablonecku se v sobotu změní v galerii

Zahrada Riedlovy vily v Desné na Jablonecku se v sobotu změní v galerii. Mistři sochaři přeměnili beztvaré kmeny jasanu v pohádkového draka, líbající se kleště, ženu v kapličce nebo sovy sedících na stromě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha

Socha | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Každoroční dřevosochání v Desné na Jablonecku vždy přitáhne stovky zvědavých diváků. Aby také ne. Zvuky motorových pil, brusek a sekyr se rozléhají široko daleko. V sobotu se snažení sochařských mistrů zúročí.

Plastiky pohádkového draka, sov sedících na kmeni nebo lodě najdou své nové majitele. Peníze z aukce věnují Oblastnímu spolku Českého červeného kříže.

Přehrát

00:00 / 00:00

rrž - desná - sympozium.mp3

Celá zahrada je pokrytá pilinami a třináct kmenů jasanu začíná mít konkrétní podobu. U jedné z dřevěných plastik pracoval také sochař Karel Hajn: „Já jsem tady každý rok. Pro letošní ročník vytvářím dílo, které má pracovní název Klešťáci, což jsou vlastně figury, jež vypadají jako kleště,“ popisoval Hajn.


Všech třináct soch půjde do dražby. Ta podpoří Český červený kříž v Jablonci nad Nisou. „Ta částka bude směřovat na projekt Doktorů se nebojíme, který učí už malé děti, jak si ošetřit například rozbité koleno,“ řekla ředitelka Českého červeného kříže v Jablonci Helena Ungermannová.

V loňském roce se podařilo prodat sedm dřevěných plastik a jablonecké sdružení Diana si odneslo téměř 153 tisíc korun.

Eva Malá, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme