V Německu začne výstavba plynovodu Nord Stream

V Německu začne v sobotu výstavba největšího evropského energického projektu - plynovodu Nord Stream. Ten bude dlouhý 1200 kilometrů a povede z ruského Wyborgu přes baltské moře do německého přístavu Lubmin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Právě tam v pobřežních vodách Baltského moře začnou dělníci pracovat na prvních metrech ambiciózního plynovodu, kterým by už příští rok na podzim měl do Evropy proudit ruský plyn.

Ročně by to mělo být zhruba 55 miliard krychlových metrů. Plynovod Nord Stream je jednou z alternativ, jak se vyhnout dodávkám přes Ukrajinu.

Kvůli sporům mezi Kyjevem a Moskvou se loni ocitly miliony evropských domácností bez tepla.

Někteří analytici ale upozorňují, že plynovod je příliš nákladný a do problémů se může dostat i kvůli hospodářskému útlumu a nižší poptávce po plynu. V Německu proti jeho výstavbě protestují také ekologické organizace.

Klára Stejskalová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme