Fotbalová liga vrcholí! Šanci na mistrovský titul mají tři týmy

Sparta, Ostrava, nebo Jablonec? Jeden z těchto týmů získá mistrovský titul v Gambrinus lize. Všechny duely 30. kola začínají shodně v 17:30.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Baníku Ostrava

Fanoušci Baníku Ostrava | Zdroj: ČTK

O titul hrají tři kluby, ale Sparta má výhodu jednobodového náskoku před Jabloncem a o pět gólů lepšího skóre před ostravským Baníkem, který je na tom bodově stejně. Pražané navíc mohou využít toho, že hrají doma a že pro hosty z Teplic je ve snaze uchovat si šanci na postup do Evropské ligy nevýhodné na Letné bodovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Nedvěd: 'Titul by si zasloužily dva kluby'

Podle dohody klubů navíc proti Spartě nesmí nastoupit její bývalý útočník Došek. Ostrava chce případné sparťanské zaváhání využít výhrou v Příbrami a Jablonec v roli třetího vzadu hostí České Budějovice. Ve zbývajících utkáních o nic zásadního nejde, ale zajímavá bude konfrontace dvou protistran v případu údajné korupce mezi Olomoucí a střížkovskými Bohemians.

Pavel Nedvěd peřeje Spartě i Baníku

Pokud fotbalisté Sparty ligu vyhrají, mají jistotu, že nad hlavy zvednou jediný pravý pohár pro vítěze elitní fotbalové soutěže. Originální trofej je totiž jenom jedna, a tak ještě nedávno sparťanský záložník Libor Sionko správně odhadoval: „Asi bude někdo s pohárem cestovat na víc stadionů."

Pohár vezou svazoví funkcionáři opravdu na tři místa, i když pouze na Letné, kam zamíří také fotbalový šéf Ivan Hašek, bude stát ten pravý. Ano, právě sparťané mají totiž k mistrovskému titulu nejblíž. Vedou ligu a vše nasvědčuje tomu, že jim jakákoli výhra nad Teplicemi bude díky výrazně lepšímu skóre nad Ostravou stačit.

Tomu pevně věří i Libor Sionko: „Hraje se o všechno, těchto utkání moc nebývá. Je poslední kolo, tak se musí. Věřím, že jsme dost morálně silní a že to zvládneme," řekl.

Pavel Nedvěd | Foto: Jiří Hošek

Pokud by se to týmu z Letné povedlo, bude mít radost i Pavel Nedvěd, bývalý fotbalista Juventusu, ale také Sparty, za kterou do stříbrného a pro sportovní kariéru přelomového EURA 1996 nastupoval: „Když jim to dopadne, budu samozřejmě rád. I když Ostrava letos předváděla výborný fotbal a možná, že by si to zasloužili oba, protože oba udělali spoustu bodů," spekuluje držitel Zlatého míče.

Zatímco o své vzdálenější budoucnosti Pavel Nedvěd úplně jasno nemá, o té nejbližší rozhodně ano. Závěr Gambrinus ligy si určitě nenechá ujít: „Takhle zajímavou ligu už jsme dlouho neměli, je super, že se hraje až do konce, do posledního zápasu," říká.

Liberecký Jan Nezmar nesází

A těší se také liberecký útočník Jan Nezmar, který se kvůli horší sezoně Slovanu může podobně jako Pavel Nedvěd dívat na boj o titul z pozice fotbalového fanouška. Ale nevsadil by si na vítěze: „Já hlavně nesázím. Sám jsem na to sám zvědavý, a to jsem přímý účastník. Musím říct, že jako fanoušek bych se na to těšil," popsal Jan Nezmar.

Klíč od mistrovské brány drží v ruce fotbalisté Teplic, pokud povýší krátkodobý sportovní cíl nad ten dlouhodobý. Protože je paradoxně dnešní bodový zisk může připravit o účast v evropských pohárech, může být závěr opravdu dramatický, zdaleka nejnapínavější v historii Gambrinus ligy.

Jan Kaliba, Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme