Přepočítání hlasů z iráckých voleb neodhalilo žádné podvody

Kontrola miliónů hlasovacích lístků neodhalila v Iráku žádné velké podvody při březnových volbách. Oznámila to irácká volební komise, která dva týdny ručně přepočítávala hlasovací lístky odevzdané v Bagdádu. Dosavadní premiér Núrí Málikí volby těsně prohrál a stěžoval si, že manipulace ho připravily až o pětinu hlasů. Právě kvůli němu se lístky v metropoli počítaly znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká republika

Irácká republika | Foto: Emanuel Macoun

Málikího koalice Právní stát získala v březnu o dva mandáty méně, než vítěz Ijád Aláví. Nový parlament bude mít 325 křesel, a z toho více než pětina je vyhrazená pro poslance z Bagdádu. Přepočítání tedy mohlo výsledek úplně změnit, ale nestalo se tak. Málikího stěžovatelé už předem řekli, že výsledek kontroly budou respektovat.

Irácké úřady se mezitím dohodly, že zastaví spornou kampaň vyřazování kandidátů, kteří prý v minulosti patřili ke svrženému režimu Saddáma Husajna. I tyto diskvalifikace totiž výrazně přispěly k politickému chaosu. V Iráku se přesto 10 týdnů po volbách neví ani to, kdo bude sestavovat příští vládu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme