Do konce května je nutné uhradit daň z nemovitosti

Do konce měsíce května musí vlastníci domů, bytů či pozemků zaplatit příslušnému finančnímu úřadu daň z nemovitosti. V letošním roce budou lidé většinou platit více než doposud. Obce totiž dostaly právo upravit sazbu daně podle svého uvážení. Daň navíc musí nově uhradit i majitelé novostaveb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba v Řetůvce

Novostavba v Řetůvce

„Každá obec může využít možnosti svou obecně závaznou vyhláškou blíže upravit parametry daně z nemovitostí. Především pak zavést takzvaný místní koeficient, kterým se pak daň z nemovitosti ještě dále násobí. Například město Olomouc zavedlo v loňském roce koeficient dva. Sazby daní zde tak budou dvakrát vyšší oproti celorepublikovému standardu,“ vysvětluje rozdíly ve výši daně v jednotlivých obcích Jan Breburda, vedoucí oddělení majetkových daní Finančního úřadu v Olomouci.

„Vlastníci novostaveb byli zvyklí, že pokud v předcházejících letech postavili nemovitost a podali daňové přiznání daně z nemovitostí, byli od této daně osvobozeni na dobu patnácti let. Letošním rokem ale tato výjimka pro všechny končí. Od letošního roku je každý poplatník, nezávisle na tom, zda nárokoval osvobození v předcházejících letech, povinen zaplatit daň ze své novostavby,“ dodává Breburda.

Alena Vykydalová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme