Thajská vláda chce zlomit odpor. Opozice volá na pomoc krále

Thajský Bangkok se vzpamatovává z pouličního násilí. Thajská vláda chtěla zlomit odpor opozice nočním zákazem vycházení v částech metropole Bangkoku. Od opatření ale později na výzvu armády ustoupila. Představitelé opozičního tábora posléze projevili ochotu k jednání pod podmínkou, že se z centra Bangkoku stáhnou vojáci. Od čtvrtka už v metropoli zahynulo nejméně 25 lidí, dalších 200 utrpělo zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety armády a demonstrantů v thajském Bangkoku

Střety armády a demonstrantů v thajském Bangkoku | Foto: AFP

Kvůli napjaté situaci byly také o týden prodlouženy školní prázdniny a v pondělí se neotevřou ani některé ambasády. Premiér Apchisit Vedžadžíva použití zbraní s ostrými náboji obhajuje a část příznivců opozice označuje za teroristy.

„Není cesty zpět,“ vzkázal premiér Apchisit Vedžadžíva v televizním projevu obyvatelům království.

Thajská vláda vyjádřila smutek nad civilními oběťmi, přesto tvrdý zásah ozbrojených sil proti demonstrantům obhajuje. Podle ní se totiž mezi stoupenci opozice nacházejí i teroristé snažící se o svržení současného kabinetu.

Několik tisíc protestujících je nyní obklíčeno vojáky v obchodním centru Bangkoku, vzdát se ale odmítají. Thajské úřady proto chtějí do této oblasti vyslat pracovníky Červeného kříže a dalších organizací, aby zajistili případnou evakuaci žen, dětí a starších lidí.

Představitelé opozice nadále označují jako hlavního viníka vysokého počtu mrtvých a raněných současnou vládu a v této souvislosti požádali krále považovaného za jedinou autoritu v zemi uctívanou všemi Thajci bez rozdílu, aby se zasadil o ukončení násilností.

Podle některých komentátorů může dojít k další eskalaci napětí, opět se totiž zhoršil zdravotní stav vojenského poradce demonstrantů, generála Kchattijy Savasdipola, který byl ve čtvrtek v noci zasažen armádním ostřelovačem a jeho smrt by mohla rozpoutat nové střety.

Předseda vlády proto rozhodl o týdenním odkladu zahájení vyučování. Děti se totiž po ukončení prázdnin měly do škol vrátit v pondělí, jen v oblasti posledních střetů se však nachází deset škol.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme