Brazílie se na poslední chvíli snaží zabránit sankcím proti Íránu

V Íránu se v tuto chvíli rozhoduje o tom, jestli se mu podaří odvrátit mezinárodní sankce. Do země přijel brazilský prezident Lula de Silva, který postih Íránu odmítá a nabídl se jako zprostředkovatel kompromisu. Brazílie chce oživit plán, podle kterého by Íránci odevzdávali do ciziny svůj uran a zpátky dostávali hotové palivové články. Loni tento návrh mezinárodního společenství Írán nepřijal s odůvodněním, že mu nedává dostatečné záruky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský prezident s íránským ministrem zahraničí

Brazilský prezident s íránským ministrem zahraničí | Foto: AFP

Lula má na programu jednání s íránským prezidentem Ahmadínežádem. Teherán původně tvrdil, že přijede i turecký premiér Erdogan. Ten se ale omluvil a Íránci teď uvádějí, že jeho fyzická přítomnost vlastně není důležitá.

Turecko je stejně jako Brazílie v současné době nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. A také odmítá další kolo protiíránských sankcí s tím, že vyřešení krize kolem íránského jádra je potřeba dosáhnout vyjednáváním.

Západní diplomaté se shodují, že Lulova mise je pro Írán poslední šancí. Zároveň ale brazilského prezidenta varují, že může skončit blamáží. Teherán prý totiž stejně na žádný kompromis nepřistoupí.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme