Polští politici mění letadla, staré Tupolevy končí

Polská politická elita bude mít nová letadla. Staré Tupolevy tak dosloužily. To je jeden z důsledků nedávné letecké katastrofy, při které zemřelo 96 Poláků včetně prezidentského páru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo - ilustrační snímek

Letadlo - ilustrační snímek | Foto: Evropská komise

Varšava doposud odmítala koupit pro své politiky moderní letadla. Bála se negativní reakce veřejnosti. Vše změnila nedávná tragédie. Už od června by měli nejdůležitější osoby Polska létat na zahraniční cesty novými letadly.

Stát si bude dva stroje typu Embraer pronajímat od polských aerolinií do doby, než si koupí vlastní letadla. Oba speciály budou přemalovány do národních, červeno-bílých barev. Aerolinky je nebudou smět používat k vlastním potřebám. Budou určené výhradně pro prezidenta, premiéra a předsedy obou komor parlamentu.

Jedna hodina letu bude o třetinu levnější než při používání sovětských Tupolevů, které doposud přepravovaly polské politiky. Jeden ze dvou vládních speciálů se zřítil nedávno u ruského Smolenska, druhý bude pravděpodobně na prodej.

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme