Expertní skupina navrhne, jak zprůhlednit zadávání veřejných zakázek

Expertní skupina připravila pro politiky čtyřicet návrhů, jak bojovat proti neprůhledným veřejným zakázkám. Zúčastněným politickým stranám je předloží dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mezi návrhy je například povinné zveřejňování výběrových řízení malého rozsahu na profilu zadavatele. Skupina navrhuje také možnost odstoupení od smlouvy a povinnost zadavatele oznámit po dokončení zakázky konečnou cenu a skutečnou dobu realizace.

„Dále navrhujeme, aby vláda schválila metodiku k zajištění pravidla nejlepší hodnoty za peníze, tak jak je tomu například ve Velké Británii a aby tato metodika byla pravidelně aktualizována. Měl by v ní být upřesněn i pojem ekonomické výhodnosti a některé další věci,“ řekl předseda skupiny Daniel Weinhold.

Trh veřejných zakázek v Česku představuje asi sedmnáct procent HDP, což je podobné, jako v jiných zemích Evropské unie. V loňském roce šlo o částku přes 600 miliard korun. Podle Weinholda to znamená, že i malá úspora bude znamenat záchranu desítek miliard.

„Výsledky by měly být schváleny představiteli všech zúčastněných politických stran, institucí a organizací, které jsou členy platformy a předpokládáme, že tyto se zároveň zavážou k tomu, že udělají všechno proto, aby výsledky byly co nejdříve promítnuty do českého právního řádu a praxe jednotlivých úřadů a zadavatelů,“ dodal Weinhold.

Igor Maňour, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme