Thajsko se nadále zmítá v násilí, vláda odmítá mezinárodní intervenci

Thajská opozice žádá OSN o pomoc při zprostředkování rozhovorů s vládou. Kabinet premiéra Apchisita Vedžadžívy to odmítl, konflikt chce dále řešit silou. Střety v Bangkoku si od minulého čtvrtka vyžádaly už 37 mrtvých a na 260 raněných včetně cizinců. Na následky střelného zranění dnes také zemřel vojenský vůdce demonstrantů, generál Kchattija Savasdipol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety armády a demonstrantů v thajském Bangkoku

Střety armády a demonstrantů v thajském Bangkoku | Foto: AFP

Mluvčí thajské vlády označil za nepřijatelné, aby se jakákoli mezinárodní organizace podílela na řešení současné situace. Bangkok také opětovně varoval ostatní země, aby se nevměšovaly do vnitřních záležitostí království.

V thajské metropoli mezitím pokračují střety mezi armádou a protivládními povstalci. Kvůli tomu zůstávají uzavřeny i některé zastupitelské úřady včetně ambasád Spojených států, Velké Británie a Austrálie.

"Dopoledne byla slyšet střelba i v blízkosti české ambasády, její zaměstnanci proto nemají od 15 hodin místního času vycházet, respektive pohybovat se v té nebezpečné zóně, která v současnosti činí asi 20 kilometrů čtverečních,“ přiblížil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo v Jihovýchodní Asii Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Thajsku jsme na Rádiu Česko hovořili se zpravodajem ČRo v jihovýchodní Asii Robertem Mikolášem.

Do ohrožení se dostali i hosté luxusního hotelu Dusit Thani v centru metropole, u kterého se strhla přestřelka a ozvala se i exploze. Hosté se museli skrýt v suterénu. „Strach se ovšem šíří i mezi obyčejnými lidmi, smrt může skutečně přijít odkudkoli. V metropoli panuje chaos - školy dnes zůstaly uzavřené, vláda vyhlásila v pondělí a úterý volno," uvedl zpravodaj.

Vláda dala zároveň protestujícím stoupencům opozice ultimátum do dnešní 14 hodiny, aby se rozešli, jinak budou čelit trestnímu stíhání. "Nyní je jich v centru zabarikádováno asi 5 tisíc," přiblížil Mikoláš.

Neoficiální jednání

Mezi demonstranty a kabinetem premiéra Apchisita Vedžadžívy mezitím probíhají jednání. "I když neoficiální a de facto utajovaná. Žádná strana je nechce přiznat, mrtvých už je příliš mnoho, ovšem situace dospěla tak daleko, že násilí může eskalovat a přenést se i do dalších částí země,“ dodal zpravodaj.

Připomněl, že na severu se už objevily některé incidenty, při jednom z nich se skupina lidí pokusila proniknout na armádní základnu, vojáci je ale za pomocí výstřelů do vzduchu vytlačili zpět.

„I proto byl výjimečný stav rozšířen do dalších pěti provincií, v současnosti tak platí už na čtvrtině území království, tedy v 22 provinciích.

Rozhodující tedy bude podle něj následujících 48 hodin. „Pokud dojde k uklidnění, mohou se obě strany sejít u jednacího stolu, přestože mluvčí thajské vlády v reakci na požadavek opozice označil za nepřijatelné, aby se jakákoli mezinárodní organizace podílela na řešení současné situace,“ uvedl.

Robert Mikoláš, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme