Veřejnost se rozloučila s ombudsmanem Otakarem Motejlem

V pražském Divadle na Fidlovačce se vrcholní politici a představitelé veřejného života naposledy rozloučili s ombudsmanem Otakarem Motejlem. Už ráno přišly s květinami k divadlu v Nuslích vzdát poctu prvnímu českému veřejnému ochránci práv asi dvě stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslední rozloučení s Otakarem Motejlem

poslední rozloučení s Otakarem Motejlem | Zdroj: ČTK

Památce Otakara Motejla se lidé přicházeli poklonit od ranních hodin. Pódium před katafalkem s rakví zaplnily smuteční věnce a květiny.

Oficiální části smutečního rozloučení se zúčastnili nejvyšší představitelé státu a justice, včetně prezidenta republiky Václava Klause. Přijel i slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Na Otakara Motejla se vzpomínalo hodně - smutně i vesele. Jako na člověka pevného charakteru, který dokázal vtisknout podobu úřadu ombudsmana. I jako na brilantního advokáta disidentů. Se smuteční řečí vystoupili šéfové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Otakara Motejla připomněla ve Světě o deváté Rádia Česko Patricie Polanská

S osobní vzpomínkou pak přispěl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: „Otakare, budeš nám chybět. Ještě jsme Tě tady potřebovali. Tvoji moudrost a autoritu.“

Celé dopoledne byla ve vstupu do divadla vystavena kondolenční kniha. V kruhu rodinném bude Otakar Motejl pohřben na vyšehradském hřbitově. Ve středu za něj bude v pražském kostele svatého Salvátora sloužena zádušní mše. Ombudsman Motejl zemřel 9. května v 77 letech.

Narodil se 10. září 1932 v Praze v právnické rodině. Po studiích pracoval jako advokát a lidé, kteří ho znali, blíže potvrzují, že byl vždy mužem praxe; akademická teoretická dráha ho nikdy příliš nepřitahovala.

prezidenti Klaus a Gašparovič na smutečním obřadu | Foto: ČTK

Před listopadem 1989 Motejl hájil řadu disidentů a lidí z řad tehdy neoficiální kultury, mimo jiné Vladimíra Škutinu, Jiřího Rumla, Alexandra Vondru nebo členy skupiny Plastic People of the Universe.

Po listopadových událostech se stal členem společné parlamentní komise pro dohled nad vyšetřováním událostí ze 17. listopadu 1989, poté působil jako předseda Nejvyššího soudu.

Jako ministr spravedlnosti se objevil ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2000, své působení ale hodnotil jako neúspěšné, když se mu nepodařilo prosadit své představy o reformě justice.

V roce 2000 se stal prvním českým ombudsmanem, přestože o smyslu úřadu původně sám pochyboval, v roce 2006 byl zvolen na druhé šestileté období. Sám ale plánoval, že skončí dříve, možná už letos ke konci roku.

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Otakar Motejl dlouhodobě patřil podle průzkumů k nejdůvěryhodnějším osobnostem. On sám ovšem svoji popularitu komentoval například ve tři starém rozhovoru pro Český rozhlas 6 slovy:

"Připouštím, že jsem ne populární, jsem známý, protože už dlouho se pohybuju někde bez nějakýho velikýho maléru .... Zase připusťme, že býti populární může znamenat, že jste nekonfliktní, a já bych měl, ta funkce by měla vyvolávat konfliktní situace mezi orgány státní správy."

Nekonfliktní ovšem Otakar Motejl rozhodně nebyl - připomeňme jeho zásah do kauzy odebírání sociálních dávek exekutory přímo při jejich výplatě. Na druhou stranu, letos, když předával do Poslanecké sněmovny pravidelnou výroční zprávu za loňský rok, trochu si postěžoval, že ho "v Praze není slyšet".

Přesto, že zájem o pomoc ombudsmana ze strany lidí byl rok od roku vyšší. Jen loni na jeho brněnský úřad dorazilo kolem 7 tisíc stížností na práci úřadů i samospráv.

Martin Drtina, Patricie Polanská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme