Popel z Islandu dál omezuje letecký provoz nad Británií

Sopečný prach z Islandu nadále narušuje letecký provoz nad britskými ostrovy. I když londýnská letiště Heathrow a Gatwick obnovila provoz, řada dalších letišť je stále ochromených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch sopky

Výbuch sopky | Foto: University Corporation for Atmospheric Research, Barry Voight, Penn State

Hlavní londýnská letiště Heathrow a Gatwick obnovila provoz v sedm hodin, ale lety jsou značně omezené. Z Gatwicku letadla jen startují a letiště nepřijímá přicházející lety nejméně do 14 hodin SELČ. Také na Heathrow jsou značná zpoždění a aerolinky nabádají cestující, aby se informovali o svém letu předem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v letecké dopravě nad Britskými ostrovy mluvil na Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu ve velké Británii Milan Kocourek

Mimo provoz jsou letiště v severním Irsku, na severu Skotska a v Irské republice, i když situace se má brzy znovu přehodnocovat.

Britské ministerstvo dopravy přišlo s varováním, že narušení letů se pravděpodobně protáhne nejméně do zítřka. Cestující jsou vybízeni, aby se o svém letu informovali předem.

Některé aerolinky si stěžují, že na Britských ostrovech platí mnohem přísnější pravidla než na kontinentální Evropě.

Popílek z islandské sopky není jediný zdroj nejistoty pro cestující britských aerolinií. Palubní posádky mají zítra zahájit první ze čtyř pětidenních stávek, vedení aerolinek přitom usiluje o soudní zákaz stávek.

Rychlovlaky společnosti Eurostar i proto zajišťující přepravu pod Lamanšským průlivem nasazují dodatečné služby.

Milan Kocourek, Martin Hromádka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme