Záplavy ničí i jižní Polsko. Slováky zaskočil sníh

Povodně ohrožují nejen Česko, ale také okolní státy, Polsko, Slovensko a Maďarsko. V Polsku se kvůli několik dnů trvajícím lijákům vylévají ze břehů řeky Odra, Olše a Visla i další říčky a potoky v jejich povodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání na povodeň

Čekání na povodeň | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

V Katovicích voda zaplavila železniční trať, některé vlaky na Slovensko dočasně nejezdí, spoje do Česka nabírají zpoždění.

„Na jihu země byly evakuovány stovky lidí a tisícovky jich čekají na pomoc. Rozvodněné řeky zaplavují domy a silnice. S následky povodní bojuje více než deset tisíc státních a dobrovolných hasičů. Na mnoha místech pomáhá armáda. Generální štáb oznámil, že může do akce okamžitě vyslat až osm tisíc vojáků,“ popsal situaci polský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách v Polsku, Maďarsku a na Slovensku hovořili na Rádiu Česko Martin Papucsek, Vojtěch Berger a Petr Vavrouška

Na některých místech už je tolik vody, že se k nim záchranáři dostávají s obtížemi za pomoci vrtulníků a člunů.

„Pomáhá se i těm, kteří odmítli opustit své domy. Hasiči jim dováží jídlo a pití. Krizové štáby vyzývají lidi, ať neriskují. Někteří Poláci ale urputně odmítají opustit svůj majetek,“ pokračoval Vavruška.

Záplavy v Polsku už mají první oběti.

„Už jsou potvrzené dvě oběti povodní. Pohřešuje se i muž, který zachránil z rozvodněné řeky svého syna, ale jeho samotné poté strhl silný proud. Záchranáři po něm nyní pátrají,“ sdělil polský zpravodaj.

Na Slovensku je nejvíc postižen východ země

Kritická situace nastala v důsledku vytrvalých dešťů i na Slovensku, kde se vláda sešla s krizovým štábem.

„Premiér Robert Fico následně označil za nejohroženější oblast jih východního Slovenska a severozápadní území republiky. Ministr vnitra Robert Kaliňák dále prohlásil, že se Slováci na východě republiky musí připravit na další komplikace, protože zemi čeká další povodňová vlna z Ukrajiny,“ informoval slovenský zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Slováky ale kromě deště může potrápit i silný vítr a také sníh. Ve Vysokých Tatrách totiž napadlo až čtyřicet centimetrů čerstvého sněhu.

Povodeň v Miskolci | Foto: ČTK

„Na většině území platí druhý nebo třetí stupeň povodňové aktivity. Nejvíce postižený je okres Trebišov a také oblasti u hranic s Českou republikou v regionech Kysuc a Oravy,“ dodal Berger.

V Maďarsku se chystají mimořádná opatření

Podobné problémy mají s přívaly vody i v Maďarsku.

„Vládne tu veliký chaos. Tisíce záchranářů se snaží zmírňovat dopady povodní, příliš se jim ale nedaří. Byl zde překonán srážkový rekord z roku 1906. Nejhorší situace je na severu země v regionech sousedících s východním Slovenskem,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Martin Papucsek.

V maďarském Miškolci se vláda chystá vyhlásit nouzový stav. Každou chvíli se očekává vyhlášení mimořádných opatření. Potok, který městem protéká, se změnil na řeku, která zaplavuje panelové domy a cesty.

„Voda a silný vítr způsobují problémy po celém Maďarsku. Na jihu od Balatonu uzavřeli dálnici M7 do Chorvatska v celé šířce a vlaky zde nejezdí. Na čtyři sta kilometrech maďarských měst platí nejvyšší povodňový stupeň,“ doplnil Papucsek.

V Maďarsku jsou zatím hlášeny dvě lidské oběti.

Problémy se nevyhnuly ani hlavnímu městu Budapešti, kde situaci komplikuje silný vítr. Stromy popadaly na důležité dopravní tepny a blokují dopravu.

Petr Vavrouška, Gregor Martin Papucsek, Ondřej Černý, Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme