ČLK: Více než čtvrtina léků od dubna podražila

Pacienti od dubna platí v lékárnách víc za své léky. Tvrdí to Česká lékárnická komora a Česká asociace farmaceutických firem. Podle nich pro pacienty podražila více než čtvrtina léků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

U nich totiž pacienti dříve neplatili doplatek, ten ale vznikl revizí cen a úhrad léků, kterou průběžně provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Ministerstvo zdravotnictví i ústav přitom slibovaly, že změna systému úhrad se pacientů nedotkne.

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček ale tvrdí, že opak je pravdou. Zdražení se podle něj týká například dvou léků na tlak a jednoho na štítnou žlázu.

„Jsou skupiny léčiv, kde ten doplatek vzrostl násobně a za tříměsíční kůru pacient zaplatí bezmála 300 korun z původních zhruba 100 korun.“

„To znamená, že je trojnásobně vyšší doplatek a v současné době na úrovni lékárny my nemáme možnost provést jakoukoli záměnu, protože tyto dva preparáty jsou jediné s touto účinnou látkou,“ říká Havlíček.

Ministerstvo i ústav kritiku odmítají

Ministerstvo zdravotnictví ale namítá, že data České lékárnické komory nedopovídají realitě a že ceny léků naopak klesaly. S kritikou nesouhlasí ani Státní ústav pro kontrolu léčiv, jak potvrzuje vedoucí sekce cenové a úhradové regulace Jindřich Kotrba.

„My jsme v podstatě slibovali to, že v každé skupině, která je předvídaná zákonem, bude vždy k dispozici jeden plně hrazený přípravek. Tento plně hrazený přípravek byl zajištěn a kromě toho samozřejmě bylo zajištěno i několik dalších hrazených přípravků v každé skupině.“

„Nicméně to neznamená, že u každé léčivé látky toto existuje. A v takovém případě bychom poradili pacientům, aby se obrátili na lékaře s radou o to, který přípravek by pro ně mohl být předepsán, tak aby byl plně hrazený,“ doporučuje Kotrba.

Martina Spěváčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme