Ministerstvo pro místní rozvoj chce změnit podporu bydlení

Do budoucna by mohlo být složitější, získat podporu od státu na bydlení. S návrhem na omezení dotací přichází Ministerstvo pro místní rozvoj. Hospodářská krize totiž omezila možnosti státního rozpočtu a právě snižování rozpočtového schodku by mělo, podle odborníků, patřit v nejbližších letech k prioritám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení

„Podle našeho průzkumu žije v České republice sto tisíc rodin, které mají problémy udržet si dobrou úroveň bydlení. Tedy nejen ti nejchudší. Není to tak, že bychom navrhovali omezování státní podpory bydlení. Navrhujeme určitou restrukturalizaci v rámci existujících programů. Chceme jinak cílit peníze, které jsou dotačně nebo garančně používány. Aby na ně dosáhl větší počet rodin,“ říká ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podpoře bydlení a její případné změně mluvili na Radiožurnálu ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů.

„Naše představa spočívá v tom, že by se v roce 2011 by se mělo do kapitoly bydlení prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj investovat asi 5,5 miliardy korun. Přitom letos to byly necelé čtyři miliardy,“ uvádí Vondruška.

„V oblasti nájemního bydlení navrhujeme program podporovaných bytů. Příjemcem této podpory mohou být nejen obce, ale i soukromí investoři. Navrhujeme zrušení příjmového limitu u seniorů a zdravotně postižených osob. Navrhujeme také zvýšení vlivu obce na to, kdo bude v daném bytě bydlet,“ vysvětluje Vondruška a dodává:

„Otázka bydlení je to podle mého názoru jedna z nejvýznamnějších oblastí, které má náš resort na starost. A toto je jediný způsob, jak podpořit nájemní bydlení, které by se bez podpory státu vůbec nestavělo.“

„Podle mého názoru je většina nástrojů, které používá ministerstvo pro místní rozvoj a státní fond rozvoje bydlení, jenom deformují ceny. Jak ukazují průzkumy například na Praze 1, většina bytů s regulovaným nájmem je využívána lidmi s vysokými příjmy a nejsou k dispozici sociálně potřebným. Dávky musí jít adresně za sociálně potřebnými lidmi a tím je možno velmi ušetřit,“ je přesvědčen Tomislav Šimeček předseda Občanského sdružení majitelů domů.

„Proto jsem pro zrušení všech neadresných dotačních titulů obcím a investorům a jejich zavedení sociálně potřebným. Jinak jsou zneužitelné a neadresné. Peníze by se měly přesunout k ministerstvu práce a sociálních věcí, které by je přerozdělilo potřebným. Poté by se navíc ušetřilo až dvacet miliard korun,“ dodává Šimeček.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme