Po volbách se budou zvyšovat daně, říkají ekonomové

Valná většina Čechů si myslí, že zadlužování země je nebezpečné. To ale neznamená, že jsou ochotní přijmout potřebné ekonomické reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční fórum Zlatá koruna

Finanční fórum Zlatá koruna | Foto: Zlatá koruna

Polovina populace je například proti snižování sociálních výdajů. Svědčí o tom výsledky exkluzivního průzkumu, který pro sedmé ekonomické fórum Zlatá koruna zpracovala agentura Ipsos Tambor.

Fórum Zlaté koruny dnes začalo pod záštitou premiéra Jana Fischera v Top Hotelu Praha. Setkání, které se pravidelně věnuje aktuálním ekonomickým problémům, je tentokrát na téma ekonomika versus politika aneb volby 2010. Účastní se ho více než 30 renomovaných ekonomů a také lídři politických stran.

Většina voličů se v letošních volbách bude podle průzkumu agentury Ipsos Tambor rozhodovat na základě ekonomických programů politických stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naďa Bělovská hovořila o výsledcích průzkumu, který zpracovala agentura Ipsos Tambor

„Zásadní je konsolidace veřejných financí, zahájení a realizace reformy penzijního systému, financování zdravotního systému a odstranění nejkřiklavějších bariér pro podnikatele,“ vypočítal klíčové úkoly pro novou vládu hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Na potřebě snížit zadlužení České republiky se shodnou všichni ekonomové. Každý z nich má ale jinou představu o tom, jakým způsobem by Česko mělo oddlužení dosáhnout.

Neshodnou se ale z valnou většinou české společnosti, která si nepřeje snižování sociálních výdajů.

„Podívat se na výdaje, je ale jediná naše možnost. Pro státního úředníka, ministra, neboje premiéra jsou výdaje jedinou položkou, na kterou může okamžitě sáhnout a něco s ní udělat,“ řekl analytik Reiffeisen bank Aleš Michl.

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky se krátkodobě neobejdeme ani bez přechodného snížení výdajů, ani bez přechodného snížení daní, i když dlouhodobé řešení problému to podle něho není.

Pikora: Po volbách se zvýší nepřímé daně

„Měli bychom si uvědomit, co společnost považuje za klíčové a do jaké oblasti by se měly veřejné peníze směřovat. Spíše se tedy soustředit na restrukturalizaci veřejných výdajů. Domnívám se, že v některých oblastech spotřebováváme zbytečně moc. V jiných oblastech je to naopak,“ myslí si Kupka.

Po volbách nejspíš přijde další zvyšování daní. Přestože by si tři pětiny Čechů přály, aby se zavedla progresivní daň, dá se očekávat spíše zvyšování daní nepřímých.

„V realitě se bude hlavně sahat na daně jako je daň z přidané hodnoty. Má to dvě výhody. Peníze se vyberou velmi rychle a stát si bude umět velmi dobře představit, jak to nakonec dopadne. Daň z příjmu právnických osob toto rozhodně neskýtá. Když nastane recese, u daní od právnických osob bude obrovský propad,“ předpověděl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimíra Pikora.

Naďa Bělovská, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme