Lékařské odbory hrozí hromadnou výpovědí lékařů

Nemocniční lékaři hrozí hromadnou výpovědí. Lékařský odborový klub tuto formu protestu plánuje na příští rok, pokud ministerstvo zdravotnictví nezačne řešit jejich požadavky. Nelíbí se jim letošní úhradová vyhláška, výhrady mají i k podobě postgraduálního studia lékařů. Mluvit by chtěli i o platech. Ty by se měly pohybovat v průměru mezd lékařů v unijních zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékař

lékař | Foto: Eva Kačánová

Plat začínajícího lékaře bez služeb by měl od ledna 2011 podle Lékařského odborového klubu činit 1 a půl násobek průměrné mzdy, tedy 35 400 korun hrubého měsíčně. Předseda LOK Martin Engel to potvrdil Rádiu Česko.

„Ale to reprezentuje 215 korun na hodinu. A já si myslím, že když je to normální všude v Evropě, musí to být normální i u nás. Zkuste si sehnat jakéhokoliv řemeslníka pod 200 korun na hodinu. Prostě já si myslím, že tady má stát vůči nám obrovský dluh,“ řekl Engel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Engel a Vlastimil Sršeň ve Světě o druhé rádia Česko

Plně kvalifikovaný lékař by měl brát trojnásobek průměrného platu (70 800 korun měsíčně), což by znamenalo skokové navýšení tarifních platů na více než dvojnásobek. Státní rozpočet by to podle odhadů vyšlo asi na pět miliard.

O svých požadavcích budou lékařští odboráři jednat až s novou, politickou vládou. Engel řekl, co by následovalo, pokud by se nedohodli:

„Pak je připraven takový scénář, že omezení provozu nemá žádnou cenu. Párkrát jsme se o to pokusili, pak ty počty byly bagatelizovány a navíc si myslím, že kvůli nedostatku peněz, by se odložily nějaké operace a to nechceme. Pak jako jediná účinná forma, která byla na tom předchozím sněmu vydiskutována, je hromadná výpověď.“

Ministerstvo: Požadavky mimo realitu

Ministerstvo zdravotnictví považuje podle mluvčího Vlastimila Sršně požadavky Lékařského odborového klubu za nerealistické a jejich zveřejnění krátce před volbami za ‚jakési zapojení odborů do předvolební kampaně‘.

„Pokud se podíváme na makroekonomickou situaci, tak zhruba mezi roky 2008 a 2009, to znamená dva roky po sobě, byl nárůst úhrad na zdravotní péči, a část z toho šla i na platy, každý rok 10 procent. Ale to ekonomika byla v dobré kondici.“

„Dneska jsme v situaci, kdy stoupá nezaměstnanost, snižuje se výběr na zdravotní pojištění a stát se dostává do obrovských problémů s dluhy. A myslím si, že požadavek na takové obrovské navýšení platů je naprosto nerealistický,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme