Voda znovu stoupá, Troubky jsou zatopené

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji jdou po krátkém nočním poklesu opět nahoru. Třetí povodňový stupeň platí na šestnácti místech. Na Přerovsku voda zaplavila téměř celé Troubky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valašské Meziříčí

Valašské Meziříčí | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Obec je neprodyšně uzavřena, voda lidem odřízla hlavní cestu z Tovačova směrem na Přerov. Voda dosáhla výšky až padesát centimetrů, v níže položených místech obce vystoupala až na metr. Lidé mají vodu ve sklepech i v bytech. Voda se rozlévá i po okolních polích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda

Pokračuje evakuace obyvatel. Na místě zasahuje několik jednotek hasičů a také vojáci. Panují obavy z rabování, obec hlídá některé opuštěné objekty. Hladina Bečvy přitom stále stoupá. Podle předpovědi má dál pršet takže celé dopoledne je kritické.

Radnice vyzvala k dobrovolné evakuaci už po půlnoci. Starosta Troubek Radek Brázda řekl, že výzvu uposlechlo asi 200 lidí, pak už byla nařizována evakuace hromadná. Obyvatelé jsou ubytováni v sousedních Oplocanech, Tovačově a Kokorách.

Právě Troubky se staly v roce 1997 symbolem tragických záplav na Moravě. Živel zabil devět obyvatel obce, srovnal se zemí více než polovinu jejích domů. Žádnou ochranu před rozbouřenou Bečvou ale obec nemá dodnes, plány na výstavbu poldru v Teplicích nad Bečvou zůstávají stále jen na papíře.

Voda ohrožuje trafostanici v Bohumíně

Situace je dramatická také v Bohumíně. Voda už tam zatopila řadu domů a hladina pomalu dál stoupá. Vystěhováni už byli pacienti z nemocnice, dalších sedmdesát lidí bylo evakuováno. Voda také ohrožuje rozvodnu elektřiny. Pokud by ji zatopila, bez elektřiny by byla asi polovina města.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v oblastech zasažených velkou vodou mluvili na Rádiu Česko starosta Bohumína na Karvinsku Petr Vícha a místostarostka Valašského Meziříčí Dagmar Lacinová.

„My jsme o rozvodnu bojovali celou noc pomocí pytlů s pískem. V této chvíli se ještě snaží kolem rozvodny udělat hráz z navážené zeminy. Vzhledem ke štěrkovému podloží je ale voda všude v okolí a tlačí se i spodem. Je velká pravděpodobnost, že o rozvodnu přijdeme," řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

„K evakuaci došlo asi u sedmdesáti lidí. Někteří z nich se nastěhovali k příbuzným. Několik desítek lidí jsme ubytovali do hotelů, ubytoven a prostor, které pro tento případ máme zřízeny. V tomto problém není, lidé se spíše nechtějí evakuovat," dodal Vícha.

Komplikace v dopravě

V Přerově zaplavila voda z rozvodněné Bečvy tamní teplárnu. „V Přerově došlo k zaplavení společnosti, která dodává teplo a teplou vodu a občané města jsou tak bez tepla a teplé vody,“ uvedl mluvčí tamní radnice Bohuslav Přidal.

Velká voda také komplikuje dopravu v oblasti - například na dálnici D1 v Ostravě. Ta sice uzavřena není, ale na dvou místech je zatopena.

Povodně v Třinci | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Vlaky nejezdí v úseku Bohumín- Chalupky – je tam zaplavená trať z polské strany. Nejezdí se taky na hlavním koridoru Ostrava Svinov – Polanka nad Odrou. V úseku Karviná – Louky nad Olší se jezdí jen po jedné koleji, v Českém Těšíně a v Karviné jsou zatopené podchody.

Na severu Moravy a ve Slezsku energetici vyhlásili kalamitní stav. Několik tisíc lidí je stále bez elektřiny. Podobné je to i ve Zlínském kraji.

„Museli jsme vypínat Troubky, Hranice, Zámrsky, Hustopeče nad Bečvou, Kojetín, Lipník nad Bečvou, Přerov. Jde o preventivní vypnutí aby nedošlo k úrazům,“ řekl mluvčí ČEZu Jaroslav Jurča.

Pršet bude dál

Předpověď počasí je nepříznivá. Český hydrometeorologický ústav vydal novou výstrahu před povodněmi. Stav ohrožení dnes platí nejen pro Moravskoslezský, ale i Zlínský, Olomoucký i Jihomoravský kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čestmír Vlček z Povodí Odry

Podle předpovědních modelů mohou srážky opět zesílit. Hrozí tak další vzestupy řek. Včerejší maxima by ale už překonána být neměla.

„V průběhu dnešního dne by mělo spadnout dvacet až sedmdesát milimetrů srážek. Pokles hladin se zastavil a v některých případech začaly opět stoupat,“ potvrdil Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Záplavy postupují na jih Moravy

Na povodeň se připravují i na dolním toku řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň platí ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Kulminaci vodohospodáři očekávají dnes večer nebo zítra ráno.

Už včera se začalo s pytlováním a zpevňováním hrází kolem řeky. Dnes dopoledne zasedala povodňová komise. V případě nutnosti je jihomoravský hejtman Michal Hašek připraven vyhlásit stav nebezpečí.

„Povodňová komise i vodohospodáři budou velmi pečlivě vyhodnocovat všechna aktuální data a v případě, kdy bude nutné uplatňovat jednotlivá opatření, například o vyhlášení stavu nebezpečí, tak okamžitě budou provedena,“ řekl Hašek.

Pomoc postiženým

Nejrychleji na krizovou situaci zareagovala už včera Arcidiecézní charita Olomouc. Její pracovníci dovezli lidem do Valašského Meziříčí čisticí a desinfekční prostředky a deky.

Diecézní charita ostravsko-opavská dá ze svých zdrojů obětem povodní až půl milionu korun. K dispozici dala také své sbírkové konto a lidé, kteří chtějí pomoci, mohou využít dárcovské smsky.

Text zprávy je - psáno velkými písmeny - DMS POVODNE2010 a číslo 87777. Cena je 30 korun. Pokud chcete poslat víc, číslo konta diecézní charity je 5015003434/5500 s variabilním symbolem 333.

Lidé z diecézní charity i těch oblastních poboček jsou v kontaktu s několika krizovými štáby. Situaci bedlivě sledují a vyhodnocují přímo v terénu, takže jsou schopni okamžitě pomoci tomu, kdo to zrovna nejvíc potřebuje.

Z dalších humanitárních organizací ADRA zatím situaci monitoruje a poskytne prostředky z vlastních zdrojů. Zvažuje taky, jestli nevyhlásí veřejnou sbírku. Člověk v tísni může aktuálně půjčit 160 vysoušečů.

Informace o dopravě naleznete na našem webu stejně jako aktuální předpověď počasí.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Zuzana Kopuletá, Radoslava Kvasničková, Michal Záboj, Jana Zemková, Alžběta Havlová, Martina Mašková, Petr Havránek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme