V Evropě se zkracují doby splatnosti

Podniky v Evropě řeší nedostatek hotových peněz tím, že snižují dobu splatnosti. Tedy dobu, kterou dodavatel stanoví odběrateli k zaplacení odebraného zboží nebo služeb jako závaznou. Vyplývá to z pravidelného průzkumu pojišťovny pohledávek Atradius mezi více než jedním a půl tisíce evropských firem. Průměrná doba předepsané splatnosti se za poslední rok zkrátila o 6 dní na 33 dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Zjistili jsme, že v západní Evropě firmy zkracují dobu splatnosti, kterou předepisují svým odběratelům. Nejpřísnější jsou v tom Němci. V Německu byla před půl rokem předepsaná splatnost 21 dní, která se zkrátila na 19. Nejhůře na tom jsou Italové, kteří předpisují 60 dní,“ popsala ředitelka Atradius pro střední a východní Evropu Markéta Stržínková.

Jsou ale rozdíly i v platební morálce. Ne všude se totiž předepsané doby splatnosti dodržují. „Závisí to na zvyklostech v každé zemi. Když porovnáme Německo, tam odběratel zaplatí až po 33 dnech, naopak v Řecku zaplatí po 57 dnech, což je výrazné zhoršení. Ve Švédsku odběratel zaplatí v průměru za 26 dní. V Itálii musí čekat dodavatel na své peníze až 60 dnů,“ dodává Stržínková.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme