Objevy a události týdne č. 20

16. květen 2010

Mozart a IQ, americká válka s tolstolobiky, největší bobří hráz na světě, lenochodi na latríně, potíže sondy Voyager 2.

Před sedmnácti lety vyšla v časopise Nature studie, podle které poslech Mozartovy hudby rozvíjí inteligenci a někdy také zlepšuje prostorové vnímání. Desítky lidí se pak snažily skladbami rakouského génia zvyšovat IQ svých dětí. Vídeňský vědec Jakob Pietschnig říká, že zbytečně. Prokázalo to 39 nových vědeckých studií a testy tří tisícovek posluchačů. Mozartova hudba je prý sice krásná – ale nic víc.

Ani jeden tolstolobik nesmí do amerických Velkých jezer! Tyto velké a žravé asijské ryby osídlily řeky Illinois i Mississippi a od jezera Michigan je dělí jen elektrické zábrany u Chicaga. Do vodních kanálů, spojujících jezero s řekami, kvůli nim chtějí místní úřady nasypat i rybí jed. Přemnožení tolstolobici by prý v jezerech ujídali potravu původním druhům ryb, což by mohlo těžce poškodit místní rybný průmysl.

Největší bobří hráz stojí na severovýchodě Kanady; dokonce je vidět z vesmíru. Právě na satelitních snímcích byla také objevena. Díky snímkům lze prokázat i to, že mohutnou hráz v národním parku Wood Buffalo postavili bobři někdy mezi lety 1975 a 1990. Dnes má na délku 850 metrů a podle vědců možná poroste i dál. Poblíž se nacházejí dvě další hráze, které se s ní pravděpodobně spojí.

Lenochodi dvouprstí, kteří žijí v okolí výzkumné stanice Estación Biológica Quebrada Blanco v amazonském deštném pralese na severovýchodě Peru, si našli bizarní pochoutku. Lezou biologům do latrín a krmí se směsí exkrementů a toaletního papíru. Proč to dělají je pro vědce záhada. Lenochodi žijící ve volné přírodě jsou totiž výhradně vegetariáni a není známo, že by pojídali jakoukoliv živočišnou hmotu.

Sonda Voyager 2 má trable; podle NASA jde zřejmě o potíže s formátováním dat zasílaných na Zemi. Sonda proto vysílá pouze informace o svém stavu a pozici, a technici se snaží situaci řešit. Voyager 2 i jeho dvojče s číslem 1 odstartovaly už v roce 1977 a v současnosti se nacházejí na okraji sluneční soustavy. Voyager 2 dělí od Země 14 miliard kilometrů. Radiový signál k němu a zpět letí skoro 24 hodin.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 20/2010, 15. - 21. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio